Bardzo smaczne, ostre curry z krewetkami i mięciutką,
pieczoną papryką. Danie jest bardzo wyraziste. Jeżeli ktoś nie przepada za
kokosowym smakiem, zamiast mleka kokosowego może użyć śmietanki kremówki 30%
lub 36%. Krewetki natomiast można zastąpić piersią z kurczaka. Niezbędnymi
składnikami są sok z limonki, sos sojowy i kolendra, które dopełniają smak
całej potrawy. Inspiracja „Pascal kontra Okrasa” Kurczak z curry i warzywami w
sosie kokosowym.
Składniki, 2 porcje:
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
½ cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
2 łyżeczki czerwonej pasty
curry
½ łyżeczki mielonego imbiru / 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
200 g świeżych krewetek
królewskich (obranych i oczyszczonych)
2 łyżeczki słodkiego sosu
chili / miodu wielokwiatowego
½ puszki krojonych pomidorów
bez skórki
200 g mleka kokosowego /
śmietanki kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego lub do
smaku
sok z 1/3 limonki
1 łyżka posiekanej świeżej
kolendry
1-2 woreczki ryżu jaśminowego
1.
Piekarnik
nastawić na 200°C.
2.
Paprykę umyć,
osuszyć i piec do miękkości przez ok. 30 min, przewracając ją 1-2 razy. Zawinąć
w folię aluminiową i lekko ostudzić. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Pokroić w 2
cm kostkę.
3.
Czosnek pokroić w
plasterki, a cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek przez ok. 5 min.
4.
Dodać pastę
curry, imbir i smażyć przez 2 min.
5.
Wrzucić krewetki
i smażyć przez ½ min.
6.
Wlać słodki sos
chili, dodać pomidory, paprykę i gotować przez kolejne ½ min.
7.
Wlać mleko
kokosowe, doprawić sosem sojowym oraz sokiem z limonki i gotować przez 2 min.
8.
Zdjąć z ognia i
wymieszać z kolendrą.
9.
Ryż ugotować wg
zaleceń na opakowaniu, polać sosem curry i udekorować kolendrą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz