Ekstrakt z wanilii

Drukuj

Ekstrakt z wanilii jest niezbędny w naszej baikowej kuchni. Wykorzystujemy go do wielu ciast, bo nadaje im piękny, waniliowy aromat. Jest o wiele tańszy niż kupiony w sklepie i bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zalać laski wanilii rumem, brandy lub wódką i odstawić na kilka miesięcy. Po trzech miesiącach jest gotowy do spożycia, lecz im dłużej będzie stał, tym będzie ciemniejszy i intensywniejszy w smaku. Nam najbardziej smakuje wersja z rumem i taki ekstrakt polecamy. Po zużyciu większej ilości ekstraktu, karafkę uzupełniamy alkoholem i dodajemy kolejne laski wanilii. Zapraszamy do pobrania etykietki :)
 


Składniki:
3 laski wanilii
250 ml rumu

1.    Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół.
2.    Włożyć do szklanej buteleczki, zalać rumem i zamknąć.
3.    Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką.
4.    Każdorazowo po wykorzystaniu części ekstraktu, buteleczkę można uzupełniać rumem i dodawać nowe laski wanilii (nawet te bez ziarenek).

 Ekstrakt po upływie 6 miesięcy :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz