Pyzy z mięsem

Drukuj

Nasze ulubione pyzy z mięsem wołowym :) Najbardziej smakują nam odsmażane i podane z sosem pomidorowym. Ciasto jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Do pyz najlepiej użyć sypkich ziemniaków, w przeciwnym razie będziecie musieli dodać więcej mąki ziemniaczanej. Do farszu polecamy wykorzystać pozostałe mięso z rosołu. Za przepis dziękujemy naszej mamusi :)
 
Składniki, 20 sztuk:
Ciasto na pyzy
1 kg obranych, mącznych ziemniaków
mąka pszenna (1/4 ilości ugotowanych ziemniaków)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko

sos pomidorowy z poniższego przepisu / smalec ze skwarkami

1.     Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (ok. 30 min).
2.     Odcedzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków i całkowicie ostudzić.
3.     Ziemniaki podzielić na 4 części.
4.     Wyjąć 1 cześć i odłożyć na pozostałe 3.
5.     Miejsce po odebranych ziemniakach uzupełnić mąką pszenną.
6.     Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Jeżeli się lepi, wsypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.
7.     Uformować kulki o średnicy ok. 5 cm, spłaszczyć każdą z nich, nałożyć po 1 łyżce farszu, zlepić i nadać im owalny kształt.
8.     Wrzucić na wrzącą wodę, doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 4-5 min (woda ma tylko lekko „mrugać”).
9.     Podawać z sosem pomidorowym lub ze skwarkami.

Farsz
300 g ugotowanego mięsa wołowego (najlepiej z rosołu)
3 łyżki rosołu
1 średnia cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1.     Mięso zemleć w maszynce i wymieszać z 3 łyżkami rosołu.
2.     Cebulę przysmażyć na oleju na złoty kolor i dodać do mięsa.
3.     Doprawić do smaku i wymieszać.

Sos pomidorowy
1 mała cebula
łyżka masła
500 ml przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej z kilkoma listkami świeżej bazylii i łyżeczką cukru
3 łyżki śmietany kremówki 36%
szczypta soli lub do smaku

1.     Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle w rondelku.
2.     Wlać przecier pomidorowy i zagotować.
3.     Dodać śmietanę, sól, wymieszać i zagotować.



1 komentarze:

  1. Pyzy odsmażane - najlepsze! I pysznie podane :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń