Nasze
ulubione pyzy z mięsem wołowym :) Najbardziej smakują nam odsmażane i podane z
sosem pomidorowym. Ciasto jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Do pyz
najlepiej użyć sypkich ziemniaków, w przeciwnym razie będziecie musieli dodać
więcej mąki ziemniaczanej. Do farszu polecamy wykorzystać pozostałe mięso z
rosołu. Za przepis dziękujemy naszej mamusi :)
Składniki, 20 sztuk:
Ciasto
na pyzy
1 kg obranych, mącznych ziemniaków
mąka pszenna (1/4 ilości ugotowanych ziemniaków)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sos pomidorowy z poniższego przepisu / smalec ze
skwarkami
1.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (ok.
30 min).
2.
Odcedzić, przecisnąć przez praskę do
ziemniaków i całkowicie ostudzić.
3.
Ziemniaki podzielić na 4 części.
4.
Wyjąć 1 cześć i
odłożyć na pozostałe 3.
5.
Miejsce po
odebranych ziemniakach uzupełnić mąką pszenną.
6.
Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i
wyrobić ciasto. Jeżeli się lepi, wsypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.
7.
Uformować kulki o średnicy ok. 5 cm,
spłaszczyć każdą z nich, nałożyć po 1 łyżce farszu, zlepić i nadać im owalny
kształt.
8.
Wrzucić na wrzącą wodę, doprowadzić
ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 4-5 min (woda
ma tylko lekko „mrugać”).
9.
Podawać z sosem pomidorowym lub ze
skwarkami.
Farsz
300 g ugotowanego mięsa wołowego (najlepiej z
rosołu)
3 łyżki rosołu
1 średnia cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1.
Mięso zemleć w maszynce i wymieszać z
3 łyżkami rosołu.
2. Cebulę przysmażyć na oleju na złoty
kolor i dodać do mięsa.
3.
Doprawić do smaku i wymieszać.
Sos
pomidorowy
1 mała cebula
łyżka masła
500 ml
przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej z kilkoma listkami świeżej bazylii
i łyżeczką cukru
3 łyżki
śmietany kremówki 36%
szczypta soli
lub do smaku
1. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle w
rondelku.
2. Wlać przecier pomidorowy i zagotować.
3. Dodać śmietanę, sól, wymieszać i zagotować.
Pyzy odsmażane - najlepsze! I pysznie podane :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń