Proste,
szybkie i bardzo smaczne ciasto na białkach zwieńczone kokosową pierzynką. Jest
delikatnie cytrynowe, a jego struktura dość zaskakująca: lekka, puszysta i
sprężysta. Spróbujcie, kiedy nazbieracie już wystarczającą ilość białek w
zamrażarce! Ciasto można również przełożyć konfiturą porzeczkową. Przepis
znalazłyśmy na blogu Niebieska Pistacja.
90 g mąki pszennej tortowej
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
90 g masła
6 zimnych białek
szczypta soli
120 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1 małej cytryny lub z połowy dużej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g wiórków kokosowych
1 płaska łyżka cukru
1.
Formę wysmarować masłem i obsypać
bułką tartą.
2.
Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia.
3.
Masło roztopić w rondelku i odstawić.
4.
Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
5.
Białka ubić ze szczyptą soli na
sztywną pianę.
6.
Stopniowo, po 1 łyżce wsypywać cukier,
ciągle miksując.
7.
Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt
z wanilii i miksować przez ok. 1 min.
8.
Na zmianę, w kilku partiach dodawać
stopione masło i przesianą mąkę, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką
tylko do połączenia się składników.
9.
Ciasto przełożyć do formy i posypać
wiórkami wymieszanymi z cukrem.
10. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka.
Wygląda na cudownie leciutkie i delikatne, taka cytrynowa chmurka :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie jest :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń