Cytrynowe ciasto na białkach pod kokosową pierzynką

Drukuj

Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto na białkach zwieńczone kokosową pierzynką. Jest delikatnie cytrynowe, a jego struktura dość zaskakująca: lekka, puszysta i sprężysta. Spróbujcie, kiedy nazbieracie już wystarczającą ilość białek w zamrażarce! Ciasto można również przełożyć konfiturą porzeczkową. Przepis znalazłyśmy na blogu Niebieska Pistacja.
 

Składniki, tortownica 21 cm:
90 g mąki pszennej tortowej
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
90 g masła
6 zimnych białek
szczypta soli
120 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1 małej cytryny lub z połowy dużej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

60 g wiórków kokosowych
1 płaska łyżka cukru

1.     Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
2.     Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3.     Masło roztopić w rondelku i odstawić.
4.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
5.     Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
6.     Stopniowo, po 1 łyżce wsypywać cukier, ciągle miksując.
7.     Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilii i miksować przez ok. 1 min.
8.     Na zmianę, w kilku partiach dodawać stopione masło i przesianą mąkę, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
9.     Ciasto przełożyć do formy i posypać wiórkami wymieszanymi z cukrem.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka.


2 komentarze:

  1. Wygląda na cudownie leciutkie i delikatne, taka cytrynowa chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie właśnie jest :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń