Ekstrakt
z wanilii jest niezbędny w naszej baikowej kuchni. Wykorzystujemy go do wielu ciast,
bo nadaje im piękny, waniliowy aromat. Jest o wiele tańszy niż kupiony w
sklepie i bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zalać laski wanilii rumem,
brandy lub wódką i odstawić na kilka miesięcy. Po trzech miesiącach jest gotowy
do spożycia, lecz im dłużej będzie stał, tym będzie ciemniejszy i
intensywniejszy w smaku. Nam najbardziej smakuje wersja z rumem i taki ekstrakt
polecamy. Po zużyciu większej ilości ekstraktu, karafkę uzupełniamy alkoholem i
dodajemy kolejne laski wanilii. Zapraszamy do pobrania etykietki :)
Składniki:
3 laski wanilii
250 ml rumu
1.
Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół.
2.
Włożyć do szklanej buteleczki, zalać
rumem i zamknąć.
3.
Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na
3 miesiące. Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką.
4.
Każdorazowo po wykorzystaniu części
ekstraktu, buteleczkę można uzupełniać rumem i dodawać nowe laski wanilii
(nawet te bez ziarenek).
Ekstrakt
po upływie 6 miesięcy :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz