Przepyszne
paszteciki wg przepisu naszej cioci Bożenki :) Idealne jako przekąska podawana
z czerwonym barszczykiem. Do farszu najlepiej wykorzystać wołowe mięso z rosołu. Ciasto
należy grubo rozwałkować, tak aby po usmażeniu było go więcej niż farszu. Polecamy
na rodzinne imprezy i święta!
Składniki, ok. 60
sztuk:
Farsz
700 g mięsa wołowego
1 duża cebula
1 woreczek kaszy gryczanej
150 ml rosołu / wywaru z mięsa
sól i pieprz do smaku
1. Mięso ugotować do miękkości, jak do
rosołu.
2. Kaszę ugotować wg zaleceń na opakowaniu.
3. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć przez
ok. 5 min na złoty kolor.
4. Mięso zmielić razem z kaszą w maszynce
do mięsa.
5. Wymieszać z cebulą, wywarem, solą i
pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy, wlać jeszcze trochę rosołu.
Ciasto
3 szklanki (500 g) mąki pszennej typ 550
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
500 g twarogu
2 jajka
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki octu
1 l oleju rzepakowego
1. Mąkę przesiać na stolnicę i zagnieść z
resztą składników.
2. Przykryć ściereczką i odstawić na 30
min.
3. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i
wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
4. Nakładać po ½ łyżeczki farszu i
zlepiać jak pierogi.
5. Olej rozgrzać do temperatury 175°C
(jak na pączki).
6. Paszteciki wrzucać partiami na
rozgrzany olej i smażyć po ok. 2 min z każdej strony na złotobrązowy kolor.
jako przekąska?? 😂 🤗😍
OdpowiedzUsuń😂😂💗
OdpowiedzUsuń