Przepyszny
likier jajeczny domowej roboty :) Zwykłe mleko zastąpiłyśmy mleczkiem
kokosowym, dodałyśmy nasionka z laski wanilii i w ten sposób powstał ajerkoniak
waniliowo-kokosowy. Ma aksamitną konsystencję i delikatnie gęstnieje z dnia na
dzień. Polecamy na chłodne wieczory :)
Gęsty ajerkoniak do deserów uzyskacie, dodając mniej zwykłego mleka. Szczegóły poniżej.
Gęsty ajerkoniak do deserów uzyskacie, dodając mniej zwykłego mleka. Szczegóły poniżej.
Składniki, ok. 1 l:
400 g mleczka kokosowego (1 puszka)
250 ml* mleka / skondensowanego mleka zagęszczonego,
niesłodzonego
1 mała laska wanilii
8 żółtek
175 g drobnego cukru
200 g spirytusu
1.
Mleko zagotować z nasionkami z laski
wanilii. Ostudzić.
2.
Miskę z żółtkami ustawić na rondelku z
lekko gotującą się wodą (miska nie może się z nią stykać). Stopniowo dodając
cukier, utrzeć żółtka na białą, puszystą masę. Ostudzić.
3.
Do ostudzonego mleka dodawać po 1
łyżce utarte żółtka z cukrem, za każdym razem miksując na małych obrotach do
połączenia się składników.
4.
Cienką strużką wlewać spirytus, ciągle
miksując lub mieszając łyżką. Delikatnie schłodzić.
*Aby uzyskać bardzo gęsty ajerkoniak do deserów, należy dodać tylko 100 ml mleka.
*Aby uzyskać bardzo gęsty ajerkoniak do deserów, należy dodać tylko 100 ml mleka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz