czwartek, 22 października 2015

Szarlotka tatrzańska

Pyszny, wysoki jabłecznik na kruchutkim spodzie. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi :) Owoce polecamy pokroić za pomocą robota kuchennego. Krojenie ręczne zajmuje za dużo czasu, a jabłka pokrojone zbyt grubo nie zmiękną wystarczająco i szarlotka podczas krojenia będzie się rozjeżdżać. Plasterki powinny być maksymalnie 1 mm. Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.


sobota, 17 października 2015

Zupa krem z dyni

Nie przepadamy za zupami z dyni, ale ta jest wyjątkowo dobra i bardzo nam smakuje :) Wszystko za sprawą aromatycznej pasty curry, pomidorów, mleczka kokosowego oraz pieczenia warzyw. Zupa ma kremową konsystencję, z którą idealnie współgra ciecierzyca. Zamiast niej można jednak upiec małe,  chrupiące grzanki. Do przepisu warto wykorzystać rosół pozostały z poprzedniego dnia. Spróbujcie też innych zup w jesiennym klimacie i smażonej dyni z czosnkiem i miętą :) Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.