poniedziałek, 22 lutego 2016

Tosty

Chrupiące tosty z szynką, serem i pomidorem. Idealne na szybką kolację lub śniadanie :) Dzieci je bardzo lubią, bo dzięki oregano smakują trochę jak pizza ;) Smacznego!


czwartek, 18 lutego 2016

Pierogi z surowym mięsem

Pierogi z surowego mięsa, po ugotowaniu są bardzo soczyste. Po przekrojeniu wypływa z nich smaczny sok. Mięso użyte do pierogów musi być wystarczająco tłuste. Pierożki są pyszne również po odsmażeniu. Przy wyrabianiu ciasta ważne jest, aby wlać tylko tyle wody, ile zabierze mąka oraz aby ciasto odpoczęło minimum 15 min przed rozwałkowywaniem. 


sobota, 13 lutego 2016

Smalec tradycyjny

Nie ma to jak swojski, domowy smalec. Sklepowy nie może się z nim równać ;) Jeżeli chcecie wykorzystać smalec do smarowania pieczywa, warto dodać do niego pod koniec trochę wędzonej słoniny i cebuli. Jeśli jednak będziecie używać go do smażenia lub pieczenia ciast, wędzoną słoninę i cebulę trzeba pominąć w przepisie. Polecamy też smalec wiejski!