Smalec wiejski

Drukuj

Pyszny smalec z dodatkiem jabłka, cebuli, czosnku i majeranku. Składniki te wzbogacają jego smak i ciężko poprzestać na jednej kromce. Do smalcu polecamy chlebek własnego wypieku i ogórki kiszone lub konserwowe.
 
Składniki:
500 g słoniny surowej
200 g słoniny wędzonej / surowego wędzonego boczku
1 jabłko
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1.     Słoninę pokroić w małą kostkę i wytopić na małym ogniu w garnku z grubym dnem, mieszając od czasu do czasu.
2.     Przecedzić i zachować sam tłuszcz.
3.     Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
4.     Cebulę pokroić w kostkę lub piórka.
5.     Czosnek przecisnąć przez praskę.
6.     Tłuszcz wymieszać z przygotowanymi składnikami, doprawić i zagotować.
7.     Ostudzić, wlać do słoika i wstawić do lodówki na kilka h, aż stężeje.




1 komentarze: