Pyszny
smalec z dodatkiem jabłka, cebuli, czosnku i majeranku. Składniki te wzbogacają
jego smak i ciężko poprzestać na jednej kromce. Do smalcu polecamy chlebek własnego wypieku i ogórki kiszone lub konserwowe.
Składniki:
500 g słoniny surowej
200 g słoniny wędzonej / surowego wędzonego boczku
1 jabłko
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1.
Słoninę pokroić w małą kostkę i
wytopić na małym ogniu w garnku z grubym dnem, mieszając od czasu do czasu.
2.
Przecedzić i zachować sam tłuszcz.
3.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach.
4.
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka.
5.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
6.
Tłuszcz wymieszać z przygotowanymi
składnikami, doprawić i zagotować.
7.
Ostudzić, wlać do słoika i wstawić do
lodówki na kilka h, aż stężeje.
idealny do chleba i kiszonego ogórka.
OdpowiedzUsuń