W Światowy Dzień Makaronu proponujemy pastę z mięsnymi klopsikami w sosie
pomidorowym :) Nie przepadamy za makaronem z mięsem, chyba że zapiekanym
(takim jak pasta al forno i lasagne), ale ten wyjątkowo nam smakuje. Klopsików nie podsmażamy, tylko od
razu gotujemy w sosie. Dzięki temu smaki wzajemnie się przenikają i całość jest naprawdę pyszna :)
Składniki, 6 porcji:
Klopsiki
½ kg mielonego mięsa wołowego / wieprzowego
1 żółtko
2 łyżki drobno startego parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
60 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki bułki tartej
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek extravergine
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
700 ml sosu pomidorowego lub z poniższego przepisu
550 g makaronu linguine / spaghetti
5 l wody
2 płaskie łyżki soli morskiej
1.
Mięso mielone
wymieszać z resztą składników i uformować kuleczki o średnicy 2-3 cm.
2.
Zagotować sos
pomidorowy, zmniejszyć ogień do minimum i delikatnie przełożyć do niego mięsne
kuleczki.
3.
Przykryć pokrywką
i gotować przez 20 min.
4.
Na wrzącą wodę
wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
5.
Makaron odcedzić
i włożyć z powrotem do garnka.
6.
Polać trzema
chochlami sosu pomidorowego i wymieszać.
7.
Makaron nałożyć
na talerze, polać resztą sosu z klopsikami i posypać parmezanem.
Sos
pomidorowy
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
2 ząbki czosnku
1 butelka (700 ml) passaty
pomidorowej / 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki
garść świeżej bazylii
2-3 szczypty soli morskiej
2 łyżeczki cukru
1.
W garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić obrane ząbki czosnku i przysmażyć na złoty kolor, mieszając od
czasu do czasu.
2.
Wlać passatę
pomidorową (pomidory z puszki zmiksować blenderem), wypłukać butelkę 100 ml
wody i wlać ją do garnka.
3.
Dodać garść
bazylii i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min.
4.
Doprawić solą,
cukrem i gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz