Linguine z klopsikami w sosie pomidorowym

Drukuj

W Światowy Dzień Makaronu proponujemy pastę z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym :) Nie przepadamy za makaronem z mięsem, chyba że zapiekanym (takim jak pasta al forno i lasagne), ale ten wyjątkowo nam smakuje. Klopsików nie podsmażamy, tylko od razu gotujemy w sosie. Dzięki temu smaki wzajemnie się przenikają i całość jest naprawdę pyszna :)
 


Składniki, 6 porcji:
Klopsiki
½ kg mielonego mięsa wołowego / wieprzowego
1 żółtko
2 łyżki drobno startego parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
60 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki bułki tartej
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek extravergine
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

700 ml sosu pomidorowego lub z poniższego przepisu
550 g makaronu linguine / spaghetti
5 l wody
2 płaskie łyżki soli morskiej

1.     Mięso mielone wymieszać z resztą składników i uformować kuleczki o średnicy 2-3 cm.
2.     Zagotować sos pomidorowy, zmniejszyć ogień do minimum i delikatnie przełożyć do niego mięsne kuleczki.
3.     Przykryć pokrywką i gotować przez 20 min.
4.     Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
5.     Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
6.     Polać trzema chochlami sosu pomidorowego i wymieszać.
7.     Makaron nałożyć na talerze, polać resztą sosu z klopsikami i posypać parmezanem.

Sos pomidorowy
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 ząbki czosnku
1 butelka (700 ml) passaty pomidorowej / 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki
garść świeżej bazylii
2-3 szczypty soli morskiej
2 łyżeczki cukru

1.     W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić obrane ząbki czosnku i przysmażyć na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
2.     Wlać passatę pomidorową (pomidory z puszki zmiksować blenderem), wypłukać butelkę 100 ml wody i wlać ją do garnka.
3.     Dodać garść bazylii i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min.
4.     Doprawić solą, cukrem i gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 min.





0 komentarze:

Prześlij komentarz