Kruche ciasteczka o piernikowym smaku. Najlepiej smakują
z caffellatte lub z samym mlekiem. Dzięki użyciu brązowego cukru i mąki razowej
ciastka zyskują na ciemnym kolorze i karmelowo-orzechowym smaku. Przygotowałyśmy
je przy użyciu foremek halloweenowych w kształcie dyni, ducha i kapelusza
wiedźmy, które dostałyśmy od Red Onion wraz ze szpatułką i pędzelkiem ;)
Jeszcze dziś zaprosimy Was na konkurs, w którym będziecie mogli je wygrać :)
Składniki, ok. 20 sztuk:
120 g masła
100 g brązowego cukru
1 jajko
250 g mąki pszennej razowej
1 kopiasta łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
lukier i barwniki spożywcze
(opcjonalnie)
1.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę (ok. 5 min).
2.
Wbić jajko i miksować
przez 1 min.
3.
Mąkę wymieszać z
przyprawą korzenną i przesiać do miski z masłem.
4.
Szybko zmiksować
na jednolitą masę. Jeżeli będzie zbyt sucha, wlać 1 łyżkę mleka lub wody i
zmiksować.
5.
Ciasto zawinąć w
folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 30 min.
6.
Piekarnik
nastawić na 200°C (termoobieg).
7.
Ciasto odwinąć z
folii, rozwałkować na grubość ½ cm i wykrawać ciastka.
8.
Przełożyć je na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 min.
9.
Ciasteczka można
udekorować kolorowym lukrem.
*Wpis
zawiera lokowanie produktu.*
Jestem zachwycona! Przepiękne :)
OdpowiedzUsuńfajne kształty
OdpowiedzUsuń