Razowe ciasteczka z przyprawą korzenną

Drukuj

Kruche ciasteczka o piernikowym smaku. Najlepiej smakują z caffellatte lub z samym mlekiem. Dzięki użyciu brązowego cukru i mąki razowej ciastka zyskują na ciemnym kolorze i karmelowo-orzechowym smaku. Przygotowałyśmy je przy użyciu foremek halloweenowych w kształcie dyni, ducha i kapelusza wiedźmy, które dostałyśmy od Red Onion wraz ze szpatułką i pędzelkiem ;) Jeszcze dziś zaprosimy Was na konkurs, w którym będziecie mogli je wygrać :)   
 

Składniki, ok. 20 sztuk:
120 g masła
100 g brązowego cukru
1 jajko
250 g mąki pszennej razowej
1 kopiasta łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

lukier i barwniki spożywcze (opcjonalnie)

1.    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (ok. 5 min).
2.    Wbić jajko i miksować przez 1 min.
3.    Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną i przesiać do miski z masłem.
4.    Szybko zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli będzie zbyt sucha, wlać 1 łyżkę mleka lub wody i zmiksować.
5.    Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 30 min.
6.    Piekarnik nastawić na 200°C (termoobieg).
7.    Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na grubość ½ cm i wykrawać ciastka.
8.    Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 min.
9.    Ciasteczka można udekorować kolorowym lukrem.




*Wpis zawiera lokowanie produktu.*

2 komentarze: