Drożdżowe bułeczki z paróweczkami

Drukuj

Rollò con würstel, czyli drożdżowe bułeczki z paróweczkami to kolejny sycylijski przysmak. Są hitem każdej imprezy dla dzieci i nie tylko. Można je przygotować na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Nawet po zamrożeniu nie tracą na smaku i puszystości. Spróbujcie też mini calzoni! Gorąco polecamy! :)
 
Składniki, 16 sztuk mini, 8 dużych:
Ciasto
500 g mąki pszennej typ 00 / 550
50 g cukru
10 g soli morskiej
25 g świeżych drożdży / 7 g suchych
50 g smalcu
250 ml letniej wody

8 małych paróweczek / 4 duże parówki
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
sezam do posypania

1.     Mąkę przesiać do wysokiej miski, wsypać cukier, sól, drożdże (ze świeżych wcześniej można zrobić rozczyn) i dobrze wymieszać. 
1.     Dodać smalec i rozetrzeć go z mąką.
2.     Powoli i stopniowo wlewać wodę, zagniatając ciasto (będzie bardzo klejące).
3.     Wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki (powinno być miękkie i elastyczne).
4.     Ciasto podzielić na 16 lub 8 równych części, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
5.     Wyrośnięte kulki zrolować w wałeczki o długości ok. 12 cm lub 16 cm.
6.     Parówki przekroić na pół.
7.     Każdą parówkę położyć prostopadle na wałeczku z ciasta i zwinąć w rulonik, zakrywając ciastem całą paróweczkę.
8.     Złączenia ciasta posmarować wodą, żeby bułeczka nie otworzyła się podczas pieczenia.
9.     Rollò posmarować jajkiem, posypać sezamem odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
10.  Piekarnik nastawić na 200°C.
11.  Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min, aż dobrze się przyrumienią.




0 komentarze:

Prześlij komentarz