Rollò con würstel, czyli drożdżowe bułeczki z paróweczkami
to kolejny sycylijski przysmak. Są hitem każdej imprezy dla dzieci i nie tylko.
Można je przygotować na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Nawet po
zamrożeniu nie tracą na smaku i puszystości. Spróbujcie też mini calzoni! Gorąco
polecamy! :)
Składniki, 16 sztuk mini, 8 dużych:
Ciasto
500 g mąki pszennej typ 00 /
550
50 g cukru
10 g soli morskiej
25 g świeżych drożdży / 7 g suchych
50 g smalcu
250 ml letniej wody
8 małych paróweczek / 4 duże parówki
1 roztrzepane jajko do
posmarowania bułeczek
sezam do posypania
1.
Mąkę przesiać do
wysokiej miski, wsypać cukier, sól, drożdże (ze świeżych wcześniej można zrobić
rozczyn) i dobrze wymieszać.
1.
Dodać smalec i
rozetrzeć go z mąką.
2.
Powoli i
stopniowo wlewać wodę, zagniatając ciasto (będzie bardzo klejące).
3.
Wyrabiać ciasto
jeszcze przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki (powinno być miękkie i
elastyczne).
4.
Ciasto podzielić na
16 lub 8 równych części, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30
min.
5.
Wyrośnięte kulki zrolować
w wałeczki o długości ok. 12 cm lub 16 cm.
6.
Parówki przekroić
na pół.
7.
Każdą parówkę
położyć prostopadle na wałeczku z ciasta i zwinąć w rulonik, zakrywając ciastem
całą paróweczkę.
8.
Złączenia ciasta posmarować
wodą, żeby bułeczka nie otworzyła się podczas pieczenia.
9.
Rollò posmarować
jajkiem, posypać sezamem odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
10.
Piekarnik
nastawić na 200°C.
11.
Bułeczki wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min, aż dobrze się przyrumienią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz