Mini calzoni

Drukuj

Mini calzoni z szynką i mozzarellą to sycylijskie, lekko słodkawe, drożdżowe bułeczki. Na co dzień sprzedawane są w barach na śniadanie. W mniejszym rozmiarze podawane są głównie na imprezach i przyjęciach urodzinowych. Są mięciutkie, pulchniutkie i nie można się im oprzeć. Dzieci wprost je uwielbiają!
 


Składniki, 16 sztuk mini, 8 dużych:
Ciasto
500 g mąki pszennej typ 00 / 550
50 g cukru
10 g soli morskiej
25 g świeżych drożdży / 7 g suchych
50 g smalcu
250 ml letniej wody

Farsz
200-250 g prosciutto cotto / gotowanej szynki jak najmniej wędzonej
2 kulki mozzarelli pokrojonej w plastry
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
sezam do posypania

1.     Mąkę przesiać do wysokiej miski, wsypać cukier, sól, drożdże (ze świeżych wcześniej można zrobić rozczyn) i dobrze wymieszać. 
2.     Dodać smalec i rozetrzeć go z mąką.
3.     Powoli i stopniowo wlewać wodę, zagniatając ciasto (będzie bardzo klejące).
4.     Wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki (powinno być miękkie i elastyczne).
5.     Ciasto podzielić na 16 lub 8 równych części, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
6.     Każdą kulkę przygnieść ręką lub lekko rozwałkować do ½ cm grubości.
7.     Na połowie ciasta ułożyć plasterek szynki i mozzarelli i zlepić jak pieroga.
8.     Mini calzoni posmarować jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
9.     Piekarnik nastawić na 200°C.
10.  Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min, aż dobrze się przyrumienią.


0 komentarze:

Prześlij komentarz