Mini calzoni z szynką i mozzarellą to sycylijskie, lekko
słodkawe, drożdżowe bułeczki. Na co dzień sprzedawane są w barach na śniadanie.
W mniejszym rozmiarze podawane są głównie na imprezach i przyjęciach
urodzinowych. Są mięciutkie, pulchniutkie i nie można się im oprzeć. Dzieci
wprost je uwielbiają!
Składniki, 16 sztuk mini, 8 dużych:
Ciasto
500 g mąki pszennej typ 00 /
550
50 g cukru
10 g soli morskiej
25 g świeżych drożdży / 7 g suchych
50 g smalcu
250 ml letniej wody
Farsz
200-250 g prosciutto cotto /
gotowanej szynki jak najmniej wędzonej
2 kulki mozzarelli pokrojonej
w plastry
1 roztrzepane jajko do
posmarowania bułeczek
sezam do posypania
1.
Mąkę przesiać do
wysokiej miski, wsypać cukier, sól, drożdże (ze świeżych wcześniej można zrobić
rozczyn) i dobrze wymieszać.
2.
Dodać smalec i
rozetrzeć go z mąką.
3.
Powoli i
stopniowo wlewać wodę, zagniatając ciasto (będzie bardzo klejące).
4.
Wyrabiać ciasto
jeszcze przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki (powinno być miękkie i
elastyczne).
5.
Ciasto podzielić na
16 lub 8 równych części, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30
min.
6.
Każdą kulkę przygnieść
ręką lub lekko rozwałkować do ½ cm grubości.
7.
Na połowie ciasta
ułożyć plasterek szynki i mozzarelli i zlepić jak pieroga.
8.
Mini calzoni
posmarować jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
9.
Piekarnik
nastawić na 200°C.
10.
Bułeczki wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min, aż dobrze się przyrumienią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz