Szaszłyki z piersi z kurczaka i ze śliwki w boczku

Drukuj

Smaczne szaszłyki z piersi z kurczaka, papryki, cebuli i pysznej śliwki zawiniętej w boczku, która zaskakuje wszystkich gości ;) Można je zarówno ugrillować, jak i upiec w piekarniku. Do szaszłyków polecamy pieczone papryki w słodko-kwaśnej zalewie lub tzatziki (jogurt grecki, ogórki, czosnek, koperek, sól). 

Składniki, 10 sztuk:
2 duże piersi z kurczaka
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
4 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 papryka
3 średnie cebule

patyczki do szaszłyków

1.    Patyczki namoczyć w zimnej wodzie.
2.    Piersi z kurczaka pokroić w 3-4 cm kawałki.
3.    Wszystkie przyprawy zalać oliwą i sosem sojowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
4.    Natrzeć kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin.
5.    Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w 3 cm kwadraty.
6.    Cebule obrać i pokroić w ½ cm krążki.
7.    Paprykę i cebulę posolić.
8.    Na każdy patyczek nakłuć paprykę, kurczaka, cebulę, śliwkę w boczku itd. do końca patyczka.
9.    Położyć szaszłyki na rozgrzanym grillu i grillować przez ok. 30 min, odwracając je od czasu do czasu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz