Smaczne szaszłyki z piersi z kurczaka, papryki, cebuli i
pysznej śliwki zawiniętej w boczku, która zaskakuje wszystkich gości ;) Można je zarówno ugrillować,
jak i upiec w piekarniku. Do szaszłyków polecamy pieczone papryki w słodko-kwaśnej zalewie lub tzatziki (jogurt grecki, ogórki, czosnek, koperek,
sól).
Składniki, 10 sztuk:
2 duże piersi z kurczaka
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
4 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 papryka
3 średnie cebule
patyczki do szaszłyków
1.
Patyczki namoczyć
w zimnej wodzie.
2.
Piersi z kurczaka
pokroić w 3-4 cm kawałki.
3.
Wszystkie
przyprawy zalać oliwą i sosem sojowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
i wymieszać.
4.
Natrzeć kurczaka
i odstawić do lodówki na kilka godzin.
5.
Z papryki usunąć
gniazdo nasienne i pokroić ją w 3 cm kwadraty.
6.
Cebule obrać i
pokroić w ½ cm krążki.
7.
Paprykę i cebulę
posolić.
8.
Na każdy patyczek
nakłuć paprykę, kurczaka, cebulę, śliwkę w boczku itd. do końca patyczka.
9.
Położyć szaszłyki
na rozgrzanym grillu i grillować przez ok. 30 min, odwracając je od czasu do
czasu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz