Sałatka grecka

Drukuj

Smaczna, lekka, typowa surówka na grilla. Bardzo dobrze komponuje się z grillowanym mięsem lub kiełbaską. Do sosu dodałyśmy czosnek i oregano, ale możecie użyć innych, ulubionych ziół.
 
Składniki:
Sałatka na grilla
1 ogórek gruntowy
mieszanka sałat
garść rukoli
2 garstki pomidorków koktajlowych
8 czarnych oliwek
1 mała papryka (najlepiej żółta)
6 rzodkiewek
1 mała czerwona cebula
½ op. sera feta / typu feta

1.    Ogórek obrać, pokroić w plasterki, posolić i odstawić na ok. 30 min, aż puści sok. Odsączyć.
2.    Sałatę ewentualnie poszarpać i przełożyć do miski.
3.    Pomidorki przekroić na pół, a oliwki w krążki.
4.    Paprykę pokroić w krótkie paski.
5.    Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
6.    Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka.
7.    Ser pokroić w kostkę.
8.    Wszystkie składniki wymieszać z sałatą i sosem.

Sos
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
1 ½ łyżki octu winnego / balsamicznego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 szczypty oregano
sól

1.    Wszystkie składniki dobrze wymieszać.




2 komentarze:

  1. Lubię takie sałatki zwłaszcza latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw, ale do greckiej sałatki to jej daleko :-)

    Pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy ma swój sposób na tę surówkę. "Sałatka grecka" to tylko nazwa, którą nadałyśmy po to, żebyście mogli ją łatwo znaleźć w wyszukiwarce, szukając surówki z tego typu składników... Nigdzie nie napisałyśmy, że to przepis rodem z Grecji :)

    OdpowiedzUsuń