Smaczna,
lekka, typowa surówka na grilla. Bardzo dobrze komponuje się z grillowanym
mięsem lub kiełbaską. Do sosu dodałyśmy czosnek i oregano, ale możecie użyć
innych, ulubionych ziół.
Składniki:
Sałatka
na grilla
1 ogórek gruntowy
mieszanka sałat
garść rukoli
2 garstki pomidorków koktajlowych
8 czarnych oliwek
1 mała papryka (najlepiej żółta)
6 rzodkiewek
1 mała czerwona cebula
½ op. sera feta / typu feta
1.
Ogórek obrać, pokroić w plasterki,
posolić i odstawić na ok. 30 min, aż puści sok. Odsączyć.
2.
Sałatę ewentualnie poszarpać i
przełożyć do miski.
3.
Pomidorki przekroić na pół, a oliwki w
krążki.
4.
Paprykę pokroić w krótkie paski.
5.
Rzodkiewki pokroić w cienkie
plasterki.
6.
Cebulę obrać, przekroić na pół i
pokroić w piórka.
7.
Ser pokroić w kostkę.
8.
Wszystkie składniki wymieszać z sałatą
i sosem.
Sos
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
1 ½ łyżki octu winnego / balsamicznego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 szczypty oregano
sól
1. Wszystkie
składniki dobrze wymieszać.
Lubię takie sałatki zwłaszcza latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw, ale do greckiej sałatki to jej daleko :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
Każdy ma swój sposób na tę surówkę. "Sałatka grecka" to tylko nazwa, którą nadałyśmy po to, żebyście mogli ją łatwo znaleźć w wyszukiwarce, szukając surówki z tego typu składników... Nigdzie nie napisałyśmy, że to przepis rodem z Grecji :)
OdpowiedzUsuń