Grillowane śliwki w boczku

Drukuj

Bardzo dobra przystawka lub składnik szaszłyków. Boczek dzięki aromatycznej marynacie nabiera lepszego smaku, ale jeżeli nie macie zbyt wiele czasu, nie musicie go marynować. Najlepiej smakują duże i przede wszystkim miękkie śliwki, dlatego polecamy kalifornijskie. 

Składniki, 10 sztuk:
10 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
10 suszonych śliwek (kalifornijskich)

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki kminku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 mały liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego

1.    Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek i natrzeć nimi boczek.
2.    Odstawić do lodówki na kilka h lub minimum na 1 h. Po tym czasie wyrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
3.    Każdą śliwkę zawinąć w 1 plaster boczku i spiąć wykałaczką.
4.    Grillować z dwóch stron do zrumienienia boczku (ok. 15 min).

0 komentarze:

Prześlij komentarz