Bardzo
dobra przystawka lub składnik szaszłyków. Boczek dzięki aromatycznej marynacie
nabiera lepszego smaku, ale jeżeli nie macie zbyt wiele czasu, nie musicie go
marynować. Najlepiej smakują duże i przede wszystkim miękkie śliwki, dlatego
polecamy kalifornijskie.
Składniki, 10 sztuk:
10 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
10 suszonych śliwek (kalifornijskich)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki kminku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 mały liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego
1.
Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą
z oliwek i natrzeć nimi boczek.
2.
Odstawić do lodówki na kilka h lub
minimum na 1 h. Po tym czasie wyrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
3.
Każdą śliwkę zawinąć w 1 plaster
boczku i spiąć wykałaczką.
4.
Grillować z dwóch stron do
zrumienienia boczku (ok. 15 min).
0 komentarze:
Prześlij komentarz