Składniki, 8 miseczek:
Galaretka
z kurczaka
1 pierś z kurczaka
1 udko z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
mały kawałek selera
2 liście laurowe
7 kulek ziela angielskiego
1 mała cebula w łupinkach
kawałek pora (ok. 10 cm)
2 duże gałązki natki pietruszki
ok. 3 l zimnej wody
Przyprawy
sól do smaku
pieprz czarny i ziołowy do smaku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
żelatyna (1 łyżka na 1 l wywaru)
Dekoracja
natka pietruszki
2 jajka na twardo
groszek konserwowy
1.
Mięso wypłukać
pod bieżącą wodą.
2.
Włożyć do garnka razem
z obranymi warzywami i zalać zimną wodą.
3.
Zagotować,
zszumować i zmniejszyć ogień do minimum.
4.
Dodać liście laurowe
i ziele angielskie.
5.
Cebulę położyć na
palniku i przypalić ją dookoła.
6.
Por i natkę
pietruszki opłukać i dodać do garnka razem z przypaloną cebulą.
7.
Gotować na małym
ogniu przez ok. 1,5 h pod uchyloną pokrywką, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Wywar ma tylko „mrugać”. W przeciwnym razie stanie się mętny.
8.
Wywar odcedzić i
doprawić do smaku czosnkiem, solą oraz świeżo zmielonym czarnym i ziołowym pieprzem.
9.
Wsypać żelatynę i
dobrze wymieszać.
10.
Mięso oddzielić
od kości i pokroić w mniejsze kawałki.
11.
Jajka pokroić w
plasterki, a marchewkę w kosteczkę wielkości groszku.
12.
Na dnie kokilki
lub miseczki ułożyć listek natki pietruszki, na środku położyć plasterek jajka,
dookoła jajka ułożyć marchewkę, a brzegi udekorować groszkiem konserwowym.
13.
Naczynka wypełnić
mięsem do połowy ich objętości i zalać wywarem. Ostudzić i wstawić do lodówki
na całą noc.
14. Podawać ze świeżym pieczywem oraz skropione sokiem z
cytryny, octem winnym lub z chrzanem.
do tego cytryna i kromka świeżego pieczywa- rozmarzyłam się :D
OdpowiedzUsuńMiałam dzis wlasnie takie śniadanko <3:)
OdpowiedzUsuń