Łosoś
z kaparami to jeden z naszych ulubionych sposobów na przyrządzenie tej ryby.
Kiedyś znalazłyśmy na nią przepis na Kwestii Smaku i od tej pory bardzo często
gości na naszym stole. Łosoś jest bardzo soczysty, a to za sprawą pysznego, winno-maślanego
sosu, który w połączeniu z kaparami stanowi idealne dopełnienie smaku. Danie
nadaje się również na specjalne okazje. Z powodzeniem możecie je przygotować na
romantyczną kolację, czy na obiad dla w(yb)rednej teściowej ;)
Składniki, 2 porcje:
2 filety łososia ze skórą bez łusek (po 150-200 g)
1/2 cytryny
oliwa z oliwek extravergine
sól himalajska
świeżo mielony czarny pieprz
70 ml białego wytrawnego wina
60 g masła
4 łyżki kaparów
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 gałązki pomidorków koktajlowych*
1.
Łososia umyć, osuszyć i skropić
cytryną.
2.
Posmarować oliwą z oliwek, przyprawić
solą i pieprzem.
3.
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością
oliwy, ułożyć łososia skórą do dołu i smażyć przez niecałe 4 min. Obrócić na
drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 min. Zdjąć z patelni.
4.
Na patelnię wlać wino i odparowywać
przez 1 min.
5.
Dodać masło, kapary i smażyć przez
kolejną minutę. Wsypać natkę pietruszki.
6.
Rybę położyć z powrotem na patelnię i
podgrzewać przez minutę. Od razu podawać.
*Pomidorki wysmarować oliwą z
oliwek i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika 15 min przed końcem pieczenia
ziemniaczków.
0 komentarze:
Prześlij komentarz