Pieczone młode ziemniaczki

Drukuj

Przepyszne młode ziemniaki pieczone z masłem, tymiankiem i cytryną. Ziemniaków nie trzeba wcześniej podgotowywać, wystarczy zawinąć je szczelnie (!) w papier do pieczenia lub rękaw. Do przepisu najlepiej użyć świeżego tymianku, ale jeśli akurat nie macie go w domu, z powodzeniem możecie posypać ziemniaki suszonym. Zamiast tymianku można użyć inne ulubione zioła, np. rozmaryn. Ziemniaki z piekarnika świetnie pasują do wszelkiego rodzaju kotletów i ryb. Przepis z Kwestii Smaku.


Składniki, 1 porcja:
6 młodych ziemniaków
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka masła
1 ósemka cytryny
1 gałązka świeżego tymianku / rozmarynu

1.    Piekarnik nastawić na 200ºC.
2.    Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą (nie obierać).
3.    Na kawałku papieru do pieczenia ułożyć ziemniaki, oprószyć je solą i pieprzem, dodać masło, cytrynę i tymianek.
4.    Zawinąć papier i związać szczelnie sznureczkiem jak cukierek.
5.    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min, aż ziemniaki będą miękkie. Gdyby ziemniaki odpowiednio się nie zrumieniły, należy otworzyć paczuszkę i zapiekać je jeszcze chwilę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz