Kruche ciasto z porzeczkami, bitą śmietaną i bezą

Drukuj

Uwielbiamy takie ciasta! Kruchutki spód rozpadający się pod zębami, zimny krem, orzeźwiające owoce i beza jako słodkie zwieńczenie całości... Do ciasta wykorzystałyśmy czerwone i czarne porzeczki oraz porzeczkoagrest :) Świetnie komponowałyby się tu też maliny, jagody i jeżyny. Upieczcie je koniecznie, dopóki jest jeszcze sezon na kwaskowe owoce!


Ciasto kruche
250 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
4 żółtka
180 g zimnego masła

1.    Mąki przesiać na stolnicę, wsypać cukier, sól i wymieszać.
2.    Posiekać z masłem i żółtkami i szybko zagnieść ciasto rozcierając masło z mąką między palcami.
3.    Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie i nastawić piekarnik na 200°C.
4.    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem i ponakłuwać je widelcem.
5.    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min.
6.    Rozłożyć na cieście owoce i piec przez kolejne 15 min. Całkowicie ostudzić i przygotować bezę, a następnie ubić bitą śmietanę.
7.    Na ostudzone ciasto z porzeczkami wyłożyć bitą śmietanę, a na wierzch położyć bezę.

Nadzienie
500 g porzeczek

1.    Porzeczki umyć, pozbawić ogonków i osuszyć.

Beza
4 zimne białka
szczypta soli
170 g cukru pudru / drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny / octu winnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1.    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
2.    Stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier. Po dodaniu ostatniej porcji miksować pianę przez ok. 1 min.
3.    Wlać sok z cytryny i zmiksować.
4.    Dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez 2 min. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
5.    Pianę wyłożyć na blaszkę (w której piekło się ciasto lub inną o tych samych wymiarach) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C bez termoobiegu i piec przez 30 min. Pozostawić do całkowitego ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Bita śmietana
500 ml śmietany kremówki 30 % / 36 % bardzo zimnej
1,5 łyżki drobnego cukru z prawdziwą wanilią / 1,5 op. cukru wanilinowego

1.    Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.





2 komentarze: