Uwielbiamy
takie ciasta! Kruchutki spód rozpadający się pod zębami, zimny krem,
orzeźwiające owoce i beza jako słodkie zwieńczenie całości... Do ciasta
wykorzystałyśmy czerwone i czarne porzeczki oraz porzeczkoagrest :) Świetnie
komponowałyby się tu też maliny, jagody i jeżyny. Upieczcie je koniecznie, dopóki
jest jeszcze sezon na kwaskowe owoce!
Ciasto
kruche
250 g mąki
pszennej tortowej
50 g mąki
ziemniaczanej
4 łyżki drobnego
cukru
szczypta soli
4 żółtka
180 g zimnego
masła
1.
Mąki przesiać na stolnicę, wsypać
cukier, sól i wymieszać.
2.
Posiekać z masłem i żółtkami i szybko
zagnieść ciasto rozcierając masło z mąką między palcami.
3.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do
lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie i nastawić piekarnik na 200°C.
4.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia,
wylepić spód ciastem i ponakłuwać je widelcem.
5.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez 15 min.
6.
Rozłożyć na cieście owoce i piec przez
kolejne 15 min. Całkowicie ostudzić i przygotować bezę, a następnie ubić bitą
śmietanę.
7.
Na ostudzone ciasto z porzeczkami
wyłożyć bitą śmietanę, a na wierzch położyć bezę.
Nadzienie
500 g porzeczek
1.
Porzeczki umyć, pozbawić ogonków i
osuszyć.
Beza
4 zimne białka
szczypta soli
170 g cukru pudru
/ drobnego cukru
1 łyżeczka
soku z cytryny / octu winnego
2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
1.
Białka ze szczyptą soli ubić na
sztywną pianę.
2.
Stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier.
Po dodaniu ostatniej porcji miksować pianę przez ok. 1 min.
3.
Wlać sok z cytryny i zmiksować.
4.
Dodać mąkę ziemniaczaną i miksować
jeszcze przez 2 min. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
5.
Pianę wyłożyć na blaszkę (w której
piekło się ciasto lub inną o tych samych wymiarach) wyłożoną papierem do
pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C bez termoobiegu i piec
przez 30 min. Pozostawić do całkowitego ostudzenia w piekarniku z uchylonymi
drzwiczkami.
Bita
śmietana
500 ml
śmietany kremówki 30 % / 36 % bardzo zimnej
1,5 łyżki
drobnego cukru z prawdziwą wanilią / 1,5 op. cukru wanilinowego
1.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec
dodając cukier.
Super ciasto :)
OdpowiedzUsuńporzeczki i beza - mniam!
OdpowiedzUsuńKokos, ananas, porzeczki, tyle owoców!
OdpowiedzUsuń