Bardzo
smaczny makaron z cukinią, brokułami i beszamelem. Brokuły gotuje się bardzo
krótko, dzięki czemu przyjemnie chrupią pod zębami. Pamiętajcie, by ich nie
przegotować! Pasta równie dobrze smakuje odgrzana na patelni na odrobinie oliwy
z oliwek. Potrawa nie jest mdła. Przepis pochodzi z opakowania makaronu Barilla
(wprowadziłyśmy tylko kilka zmian) :)
Składniki, 4 porcje:
360 g makaronu anelli siciliani Barilla lub innego
w kształcie kółeczek (np. Divella), ewentualnie muszelek, penne itp.
300 g cukinii
180 g brokułów
60 g startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
świeżo zmielony czarny pieprz
1.
Ugotować makaron w dobrze osolonej
wodzie o 2 min krócej, niż podano na opakowaniu.
2.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem i wymieszać z łyżką oliwy.
3.
Cukinie przekroić w poprzek i wzdłuż
na pół i pokroić w 0,5 cm paski.
4.
Piekarnik nastawić na 180°C.
5.
Wrzucić je na wrzącą, osoloną wodę z
łyżką oliwy i gotować przez 4 min.
6.
Minutę przed końcem gotowania wrzucić
brokuły pocięte w małe różyczki.
7.
Warzywa odcedzić i popieprzyć.
8.
Przełożyć je do naczynia z makaronem,
zalać beszamelem i wymieszać.
9.
Posypać parmezanem i zapiekać przez 5
min.
10. Udekorować
natką pietruszki i podawać.
Beszamel
25 g masła
25 g mąki pszennej
500 g mleka 3,2% w temp. pokojowej lub gorącego
sól do smaku
duża szczypta gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu (opcjonalnie)
1.
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i smażyć przez
2 min ciągle mieszając.
2.
Nie przerywając mieszania, zalewać stopniowo mlekiem.
3.
Doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać gałkę
muszkatołową i pieprz. Sos beszamelowy powinien mieć kremową i lekko zawiesistą
konsystencję. W przypadku wystąpienia grudek, przelać sos przez sitko.
0 komentarze:
Prześlij komentarz