Pasta z cukinią i brokułami

Drukuj

Bardzo smaczny makaron z cukinią, brokułami i beszamelem. Brokuły gotuje się bardzo krótko, dzięki czemu przyjemnie chrupią pod zębami. Pamiętajcie, by ich nie przegotować! Pasta równie dobrze smakuje odgrzana na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Potrawa nie jest mdła. Przepis pochodzi z opakowania makaronu Barilla (wprowadziłyśmy tylko kilka zmian) :)


Składniki, 4 porcje:
360 g makaronu anelli siciliani Barilla lub innego w kształcie kółeczek (np. Divella), ewentualnie muszelek, penne itp.
300 g cukinii
180 g brokułów
60 g startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
świeżo zmielony czarny pieprz

1.    Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie o 2 min krócej, niż podano na opakowaniu.
2.    Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wymieszać z łyżką oliwy.
3.    Cukinie przekroić w poprzek i wzdłuż na pół i pokroić w 0,5 cm paski.
4.    Piekarnik nastawić na 180°C.
5.    Wrzucić je na wrzącą, osoloną wodę z łyżką oliwy i gotować przez 4 min.
6.    Minutę przed końcem gotowania wrzucić brokuły pocięte w małe różyczki.
7.    Warzywa odcedzić i popieprzyć.
8.    Przełożyć je do naczynia z makaronem, zalać beszamelem i wymieszać.
9.    Posypać parmezanem i zapiekać przez 5 min.
10.  Udekorować natką pietruszki i podawać.

Beszamel
25 g masła
25 g mąki pszennej
500 g mleka 3,2% w temp. pokojowej lub gorącego
sól do smaku
duża szczypta gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu (opcjonalnie)

1.    W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i smażyć przez 2 min ciągle mieszając.
2.    Nie przerywając mieszania, zalewać stopniowo mlekiem.
3.    Doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać gałkę muszkatołową i pieprz. Sos beszamelowy powinien mieć kremową i lekko zawiesistą konsystencję. W przypadku wystąpienia grudek, przelać sos przez sitko.

0 komentarze:

Prześlij komentarz