Składniki, tortownica
24-26 cm:
Ciasto z czarnymi
porzeczkami i bezą
250 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła w temp. pok.
100 g drobnego cukru do wypieków (najlepiej z prawdziwą wanilią) / cukru pudru
4 jajka w temp. pok.
4 jajka w temp. pok.
1 łyżka
ekstraktu z wanilii
500-800 g owoców: porzeczek / truskawek / rabarbaru /
śliwek / jagód itp.
1. Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
2. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
3. Owoce umyć i osuszyć.
4. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do
miski.
5. Masło z cukrem miksować przez 5 min.
6. Dodawać stopniowo po 1 jajku, za każdym razem miksując
przez 2 min.
7. Wsypać mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i
krótko miksując tylko do połączenia się składników.
8. Pod koniec wlać ekstrakt i szybko zmiksować.
9. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć owoce i przykryć je
bezą.
10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.
60-75 min do suchego patyczka. Po 15 min przykryć bezę folią aluminiową lub
papierem do pieczenia, żeby się nie przypaliła.
11. Ciasto wyjąć z piekarnika, po 15 min zdjąć obręcz i
całkowicie ostudzić.
Beza
3 zimne białka
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny / octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1. Białka zmiksować na sztywną pianę (ok. 3 min).
2. Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce, ciągle miksując.
3. Wlać sok
z cytryny, dodać mąkę i miksować jeszcze przez 2 min.
3
ale ciacho wyrosło :) :)
OdpowiedzUsuń