Ciasto z porzeczkami i bezą

Drukuj

Mięciutkie, babkowe ciasto, kwaśne owoce i słodka beza to coś, co lubimy najbardziej ;) Przepis jest bardzo prosty, szybki i niezawodny. To nasze obowiązkowe, letnie ciasto :) Spróbujcie też wersji z kruszonką! :)



Składniki, tortownica 24-26 cm:
Ciasto z czarnymi porzeczkami i bezą
250 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła w temp. pok.
100 g drobnego cukru do wypieków (najlepiej z prawdziwą wanilią) / cukru pudru
4 jajka w temp. pok.
500-800 g owoców: porzeczek / truskawek / rabarbaru / śliwek / jagód itp.

1.    Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
2.    Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
3.    Owoce umyć i osuszyć.
4.    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski.
5.    Masło z cukrem miksować przez 5 min.
6.    Dodawać stopniowo po 1 jajku, za każdym razem miksując przez 2 min.
7.    Wsypać mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i krótko miksując tylko do połączenia się składników.
8.    Pod koniec wlać ekstrakt i szybko zmiksować.
9.    Ciasto przełożyć do formy, ułożyć owoce i przykryć je bezą.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60-75 min do suchego patyczka. Po 15 min przykryć bezę folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby się nie przypaliła.
11.  Ciasto wyjąć z piekarnika, po 15 min zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić.

Beza
3 zimne białka
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny / octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1.    Białka zmiksować na sztywną pianę (ok. 3 min).
2.    Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce, ciągle miksując.
3.  Wlać sok z cytryny, dodać mąkę i miksować jeszcze przez 2 min.



3 




1 komentarze: