Przepyszny, lekki, kokosowy tort z truskawkami i
ananasem. Biszkopt jest dobrze nasączony sokiem z ananasa i wodą oddzieloną z
mleczka kokosowego. Dolną warstwę owoców skropiłyśmy cytryną z miodem. Dzięki
temu tort zyskał orzeźwiający smak. Torcik idealnie sprawdzi się na imprezach
rodzinnych. Bardzo smakuje dzieciom.
Składniki, tortownica 25-26
cm:
Krem
1 kopiasta łyżka
żelatyny
odrobina gorącej wody
(ok. 20 ml)
360 ml śmietany
kremówki
250 g mascarpone
1 puszka (400 g) mleczka
kokosowego bardzo zimnego (nie wstrząsać!)
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub do smaku
1 puszka ananasa
250 g truskawek (umyć
i odszypułkować)
1. Żelatynę rozpuścić w wodzie.
2.
Śmietanę ubić na sztywno razem z
mascarpone.
3.
Mleko wyjąć z puszki łyżką i dodać do
bitej śmietany, a oddzieloną od mleka wodę przelać do szklanki.
4.
Miksować krem
przez ok. 30 sek., dodać cukier i zmiksować.
5.
Lekko ciepłą żelatynę
wlewać cienką strużką do ubitej śmietany, ciągle miksując. Schować do lodówki.
6.
Owoce pokroić
w kostkę, a sok z ananasa wymieszać z wodą z mleczka kokosowego.
Polewa cytrynowa
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
lub limonki
Biszkopt
7 zimnych jajek
szczypta soli
200 g cukru
160 g mąki pszennej
tortowej
50 g mąki
ziemniaczanej
1.
Spód formy
wyłożyć papierem do pieczenia.
2.
Piekarnik
nastawić na 170°C.
3.
Białka ze
szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w
krótkich odstępach czasu.
4.
Pianę ubijać
jeszcze przez 3 min i stopniowo dodawać po 1
żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.).
5.
Mąkę przesiać
w 4 partiach bezpośrednio do masy, miksując na najniższych obrotach lub
delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
6.
Masę przelać
do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego
patyczka.
7.
Biszkopt wyjąć
z piekarnika, studzić przez 15 min i zdjąć obręcz.
8.
Obrócić go
spodem do góry, położyć na paterze i delikatnie usunąć papier do pieczenia.
Całkowicie ostudzić.
9.
Biszkopt
przekroić na 3 blaty i dobrze nasączyć każdy z nich sokiem z ananasa.
10.
Na dolnym
blacie ułożyć pokrojone truskawki, skropić je polewą cytrynową i rozsmarować
równomiernie 1/3 kremu kokosowego.
11.
Położyć drugi
blat, lekko docisnąć, nałożyć pokrojonego ananasa i rozsmarować 1/3 kremu.
12.
Położyć trzeci
blat i rozsmarować resztę kremu na górze i bokach tortu (ewentualnie zostawić
trochę kremu do dekoracji).
13.
Boki tortu
oprószyć wiórkami kokosowymi, a górę udekorować wg uznania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz