Tort kokosowy z truskawkami i ananasem

Drukuj

Przepyszny, lekki, kokosowy tort z truskawkami i ananasem. Biszkopt jest dobrze nasączony sokiem z ananasa i wodą oddzieloną z mleczka kokosowego. Dolną warstwę owoców skropiłyśmy cytryną z miodem. Dzięki temu tort zyskał orzeźwiający smak. Torcik idealnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych. Bardzo smakuje dzieciom.


Składniki, tortownica 25-26 cm:
Krem
1 kopiasta łyżka żelatyny
odrobina gorącej wody (ok. 20 ml)
360 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
1 puszka (400 g) mleczka kokosowego bardzo zimnego (nie wstrząsać!)
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub do smaku

1 puszka ananasa
250 g truskawek (umyć i odszypułkować)

1.    Żelatynę rozpuścić w wodzie.
2.    Śmietanę ubić na sztywno razem z mascarpone.
3.    Mleko wyjąć z puszki łyżką i dodać do bitej śmietany, a oddzieloną od mleka wodę przelać do szklanki.
4.    Miksować krem przez ok. 30 sek., dodać cukier i zmiksować.
5.    Lekko ciepłą żelatynę wlewać cienką strużką do ubitej śmietany, ciągle miksując. Schować do lodówki.
6.    Owoce pokroić w kostkę, a sok z ananasa wymieszać z wodą z mleczka kokosowego.

Polewa cytrynowa
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny lub limonki

Biszkopt
7 zimnych jajek
szczypta soli
200 g cukru
160 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej

1.    Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
2.    Piekarnik nastawić na 170°C.
3.    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w krótkich odstępach czasu.
4.    Pianę ubijać jeszcze przez 3 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.).
5.    Mąkę przesiać w 4 partiach bezpośrednio do masy, miksując na najniższych obrotach lub delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
6.    Masę przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka.
7.    Biszkopt wyjąć z piekarnika, studzić przez 15 min i zdjąć obręcz.
8.    Obrócić go spodem do góry, położyć na paterze i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Całkowicie ostudzić.
9.    Biszkopt przekroić na 3 blaty i dobrze nasączyć każdy z nich sokiem z ananasa.
10.  Na dolnym blacie ułożyć pokrojone truskawki, skropić je polewą cytrynową i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu kokosowego.
11.  Położyć drugi blat, lekko docisnąć, nałożyć pokrojonego ananasa i rozsmarować 1/3 kremu.
12.  Położyć trzeci blat i rozsmarować resztę kremu na górze i bokach tortu (ewentualnie zostawić trochę kremu do dekoracji).
13.  Boki tortu oprószyć wiórkami kokosowymi, a górę udekorować wg uznania.




0 komentarze:

Prześlij komentarz