Kapusta zasmażana

Drukuj

Przepyszna zasmażana kapusta kiszona, idealna przede wszystkim do kotletów schabowych, ale również do innych dań mięsnych. Kapusta powinna być lekko zawiesista.




Składniki, 6 porcji:
Kapusta
600 g kapusty kiszonej
1 łyżeczka kminku
sól lub Vegeta i Maggi do smaku
szczypta pieprzu ziołowego
2-3 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu do smaku

Zasmażka
1 cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka masła lub smalcu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka mąki pszennej

1.    Kapustę posiekać, jeżeli jest zbyt długa.
2.    Przełożyć do garnka i zalać wodą do jej wysokości.
3.    Wsypać kminek i gotować przez 30 min.
4.    Doprawić.
5.    Cebulę usmażyć na maśle i oleju na złoty kolor, wsypać mąkę i ciągle mieszać.
6.    Wlać na patelnię trochę wody z gotującej się kapusty, energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
7.    Wlać zasmażkę do kapusty i wymieszać.

0 komentarze:

Prześlij komentarz