Minibezy z kremem kokosowym i truskawkami

Drukuj

Minibezy mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz wypełnione pysznym, delikatnym kremem kokosowym. Do deseru bardzo dobrze pasują truskawki, ale świetnie komponowałyby się też maliny, jagody, borówki lub świeży ananas. Bezy można zrobić 1-2 dni wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.


Składniki, 6 sztuk:
Bezy
3 białka (bardzo zimne)
175 g drobnego cukru / cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
kropla zielonego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)

1.    Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem 6 okręgów o średnicy 7 cm. Odwrócić papier i wyłożyć nim blachę.
2.    Piekarnik nastawić na 120°C.
3.    Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3 min).
4.    Połowę ilości cukru dodawać po 3 łyżki, ciągle miksując.
5.    Resztę cukru dodawać stopniowo po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
6.    Miksować jeszcze przez 2 min.
7.    Wsypać mąkę, wlać ocet i miksować przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
8.    Wymieszać niedokładnie z kroplą barwnika.
9.    Ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i uformować minibezy: tylkę szprycy przyłożyć prostopadle do środka okręgu i zataczać okręgi, tworząc spód bezy. Następnie wycisnąć pianę tylko na brzegu, tworząc „gniazdko”.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 min. Zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze przez 45 min.
11.  Całkowicie ostudzić bezy. 

Krem kokosowy
200 g dobrze schłodzonego mleka kokosowego (nie wstrząsać!)
125 g mascarpone
6 truskawek

1 ½ łyżki miodu (np. lipowy, wielokwiatowy)
1 łyżka soku z limonki
ziarenka z ½ laski wanilii (opcjonalnie)

1.    Mleko wyjąć z puszki łyżką, zostawiając na dnie oddzieloną od mleka wodę.
2.    Miksować je z mascarpone przez ok. 1 min.
3.    Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wypełnić nim bezy.
4.    Truskawki opłukać, odszypułkować, wysuszyć, pokroić w plasterki i udekorować nimi deser.
5.    Wymieszać miód z limonką i ziarenkami z laski wanilii, polać nim owoce i zetrzeć skórkę z limonki.



0 komentarze:

Prześlij komentarz