Babka wielkanocna brioche

Drukuj

Piękna, mięciutka i aromatyczna babka drożdżowa z rodzynkami w rumie. Co roku gości na naszym świątecznym stole, bo jest po prostu niezastąpiona. Jest bardzo łatwa w wykonaniu, ciasta nie trzeba wyrabiać ręką, wystarczy je miksować. Babka długo zachowuje świeżość, ale można też zrobić z niej grzanki z ulubionym dżemem lub Nutellą :)

Składniki, forma z kominem 24 cm:
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży / 7 g suchych
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
370 g mąki pszennej typ 550 / 450
szczypta soli
3 jajka
170 g masła w temp. pokojowej

skórka starta z 1 pomarańczy / 1 cytryny
90 g rodzynek
gorąca woda
30 ml rumu

1.    Rodzynki sparzyć, odlać trochę wody i dolać rum. Odstawić.
2.    Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
3.    Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
4.    Wlać rozczyn, zmiksować hakiem i dodawać po 1 jajku w krótkich odstępach czasu. Miksować przez 10 min.
5.    Stopniowo dodawać masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 3 min.
6.    Na koniec wmiksować w ciasto skórkę z pomarańczy i odcedzone rodzynki.
7.    Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (maksymalnie na 3 dni) lub w ciepłe miejsce na 1-1,5  h.
8.    Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do formy.
9.    Odstawić na 1 h lub do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
10.  Piekarnik nastawić na 180°C.
11.  Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia będzie się za bardzo rumienić, należy położyć na nią folię aluminiową.
12.  Wyjąć z piekarnika, ostudzić i polukrować.

Lukier
1 szklanka (170 g) cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

1.    Do cukru wlać gorącą wodę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.


2 komentarze: