Prosty
i pyszny deser z owocami i delikatnym, lekkim kremem kokosowym. Mascarpone i
mleko kokosowe muszą być mocno schłodzone. Jeśli chcecie, aby krem był
bardziej sztywny, możecie dodać do niego łyżeczkę żelatyny (wcześniej
rozpuszczonej w małej ilości wody). My go nie usztywniałyśmy, bo do tego deseru
jest to po prostu zbędne :)
Galaretka
2 op. galaretki wiśniowej / truskawkowej /
poziomkowej
6 dużych truskawek pokrojonych w kostkę
kilkanaście wydrylowanych wiśni z kompotu
(opcjonalnie)
1.
Galaretki przygotować wg zaleceń na
opakowaniu i przelać do pucharków.
2.
Po lekkim ostudzeniu dodać owoce.
3.
Całkowicie ostudzić i wstawić do
lodówki do zastygnięcia.
4.
Na wierzch wyłożyć krem i udekorować
owocami.
Krem
kokosowy
1 puszka (400 g) schłodzonego mleka kokosowego (nie wstrząsać!)
125 g schłodzonego mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego / 1 op. cukru
wanilinowego
1.
Mleko wyjąć z puszki łyżką,
zostawiając na dnie oddzieloną od mleka wodę.
2.
Miksować je z mascarpone przez ok. 1-2
min, pod koniec dodając cukier.
lubię takie desery :)
OdpowiedzUsuńMy tez:)
OdpowiedzUsuń