Galaretka z truskawkami i kremem kokosowym

Drukuj

Prosty i pyszny deser z owocami i delikatnym, lekkim kremem kokosowym. Mascarpone i mleko kokosowe muszą być mocno schłodzone. Jeśli chcecie, aby krem był bardziej sztywny, możecie dodać do niego łyżeczkę żelatyny (wcześniej rozpuszczonej w małej ilości wody). My go nie usztywniałyśmy, bo do tego deseru jest to po prostu zbędne :)



Składniki, 6 porcji:
Galaretka
2 op. galaretki wiśniowej / truskawkowej / poziomkowej
6 dużych truskawek pokrojonych w kostkę
kilkanaście wydrylowanych wiśni z kompotu (opcjonalnie)

1.    Galaretki przygotować wg zaleceń na opakowaniu i przelać do pucharków.
2.    Po lekkim ostudzeniu dodać owoce.
3.    Całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
4.    Na wierzch wyłożyć krem i udekorować owocami.

Krem kokosowy
1 puszka (400 g) schłodzonego mleka kokosowego (nie wstrząsać!)
125 g schłodzonego mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego / 1 op. cukru wanilinowego

1.    Mleko wyjąć z puszki łyżką, zostawiając na dnie oddzieloną od mleka wodę.
2.    Miksować je z mascarpone przez ok. 1-2 min, pod koniec dodając cukier.



2 komentarze: