Piękna, mięciutka i aromatyczna babka drożdżowa z
rodzynkami w rumie. Co roku gości na naszym świątecznym stole, bo jest po
prostu niezastąpiona. Jest bardzo łatwa w wykonaniu, ciasta nie trzeba wyrabiać
ręką, wystarczy je miksować. Babka długo zachowuje świeżość, ale można też
zrobić z niej grzanki z ulubionym dżemem lub Nutellą :)
15 g świeżych drożdży / 7 g suchych
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
370 g mąki pszennej typ 550 / 450
szczypta soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
170 g masła w temp. pokojowej
skórka starta z 1 pomarańczy / 1
cytryny
90 g rodzynek
gorąca woda
30 ml rumu
1.
Rodzynki sparzyć,
odlać trochę wody i dolać rum. Odstawić.
2.
Do mleka
pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe
miejsce na 15 min.
3.
Do miski przesiać
mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
4.
Wlać rozczyn,
zmiksować hakiem i dodawać po 1 jajku w krótkich odstępach czasu. Miksować
przez 10 min.
5.
Stopniowo dodawać
masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 3 min.
6.
Na koniec wmiksować
w ciasto skórkę z pomarańczy i odcedzone rodzynki.
7.
Przykryć folią
spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (maksymalnie na 3 dni) lub w ciepłe
miejsce na 1-1,5 h.
8.
Ciasto oprószyć
mąką i przełożyć do formy.
9.
Odstawić na 1 h
lub do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
10.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
11.
Babkę wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min do suchego patyczka. Jeśli pod koniec
pieczenia będzie się za bardzo rumienić, należy położyć na nią folię
aluminiową.
12.
Wyjąć z
piekarnika, ostudzić i polukrować.
Lukier
1 szklanka (170 g) cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1. Do cukru wlać gorącą wodę i
dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając
cukier lub wlewając wodę.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńI to jak :)
OdpowiedzUsuń