Przepyszne
młode ziemniaki pieczone z masłem, tymiankiem i cytryną. Ziemniaków nie trzeba
wcześniej podgotowywać, wystarczy zawinąć je szczelnie (!) w papier do
pieczenia lub rękaw. Do przepisu najlepiej użyć świeżego tymianku, ale jeśli
akurat nie macie go w domu, z powodzeniem możecie posypać ziemniaki suszonym. Zamiast
tymianku można użyć inne ulubione zioła, np. rozmaryn. Ziemniaki z piekarnika
świetnie pasują do wszelkiego rodzaju kotletów i ryb. Przepis z Kwestii Smaku.
Składniki, 1 porcja:
6 młodych ziemniaków
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka masła
1 ósemka cytryny
1 gałązka świeżego tymianku / rozmarynu
1.
Piekarnik nastawić na 200ºC.
2.
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod
bieżącą wodą (nie obierać).
3.
Na kawałku papieru do pieczenia ułożyć
ziemniaki, oprószyć je solą i pieprzem, dodać masło, cytrynę i tymianek.
4.
Zawinąć papier i związać szczelnie
sznureczkiem jak cukierek.
5.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez ok. 40 min, aż ziemniaki będą miękkie. Gdyby ziemniaki odpowiednio
się nie zrumieniły, należy otworzyć paczuszkę i zapiekać je jeszcze chwilę.
Zawsze lubiłam takie ziemniaczki!
OdpowiedzUsuń