Łosoś z kaparami

Drukuj

Łosoś z kaparami to jeden z naszych ulubionych sposobów na przyrządzenie tej ryby. Kiedyś znalazłyśmy na nią przepis na Kwestii Smaku i od tej pory bardzo często gości na naszym stole. Łosoś jest bardzo soczysty, a to za sprawą pysznego, winno-maślanego sosu, który w połączeniu z kaparami stanowi idealne dopełnienie smaku. Danie nadaje się również na specjalne okazje. Z powodzeniem możecie je przygotować na romantyczną kolację, czy na obiad dla w(yb)rednej teściowej ;)



Składniki, 2 porcje:
2 filety łososia ze skórą bez łusek (po 150-200 g)
1/2 cytryny
oliwa z oliwek extravergine
sól himalajska
świeżo mielony czarny pieprz
70 ml białego wytrawnego wina
60 g masła
4 łyżki kaparów
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 gałązki pomidorków koktajlowych*

1.    Łososia umyć, osuszyć i skropić cytryną.
2.    Posmarować oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem.
3.    Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy, ułożyć łososia skórą do dołu i smażyć przez niecałe 4 min. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 min. Zdjąć z patelni.
4.    Na patelnię wlać wino i odparowywać przez 1 min.
5.    Dodać masło, kapary i smażyć przez kolejną minutę. Wsypać natkę pietruszki.
6.    Rybę położyć z powrotem na patelnię i podgrzewać przez minutę. Od razu podawać.

*Pomidorki wysmarować oliwą z oliwek i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika 15 min przed końcem pieczenia ziemniaczków.


0 komentarze:

Prześlij komentarz