poniedziałek, 28 lipca 2014

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Bardzo smaczna, zawiesista zupka wg przepisu naszej babci. Najlepsza wychodzi na żeberkach i z zasmażką, ale spokojnie można ją pominąć i część zupy zmiksować blenderem. Po kilku godzinach nabiera jeszcze lepszego smaku. Polecamy Wam też przepyszną kalarepową i botwinkę.

Kompot wiśniowy

Pyszny, intensywny w smaku kompocik. Nie za słodki i nie za kwaśny: po prostu idealny :) Kompot z wiśni jest jednym z naszych ulubionych, konkurować może z nim jedynie kompot z truskawek. Przygotowałyśmy dla Was różne etykiety na przetwory w klimacie naszego nowego logo :) Dziś zapraszamy do pobrania etykiet na kompot wiśniowy.
 
Składniki:
500 ml wody
200 g cukru
1 kg wiśni

1.    Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
2.    Wiśnie umyć i usunąć ogonki.
3.    ¾ słoika wypełnić wiśniami i zalać wodą z cukrem.
4.    Zamknąć słoiki, wstawić je do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalać do ¾ ich wysokości.
5.    Przykryć pokrywką i pasteryzować (85° C) przez 20 min.




niedziela, 20 lipca 2014

Ogórki małosolne

Nastały ciepłe dni, a z nimi najlepsza pora na ogórki małosolne :) W takiej temperaturze wystarczą 2-3 dni i będą gotowe. Im dłużej postoją, tym będą bardziej ukiszone. Ogórki powinny być małe i twarde. Najlepiej układać je w glinianym naczyniu. W celu zatrzymania procesu kiszenia, należy wstawić je do lodówki.

wtorek, 15 lipca 2014

Kruche ciasto z jagodami pod kokosową pierzynką

Pyszne, idealnie kruche ciasto z jagodowym nadzieniem i kokosową bezą. Smak kokosa nie jest dominujący, jest jedynie delikatnie wyczuwalny i bardzo dobrze komponuje się z jagodami. Spróbujcie jeszcze w tym sezonie! ;)
 

czwartek, 10 lipca 2014

Biszkopt z truskawkami i galaretką poziomkową

Rozpływające się w ustach ciasto z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką poziomkową. Biszkopt jest bardzo delikatny, miękki i odpowiednio wilgotny. Nie należy go dodatkowo nasączać. Zamiast galaretek poziomkowych można użyć truskawkowych. Nie trzeba też zużywać całego kilograma truskawek, możecie ich dodać troszkę mniej.


poniedziałek, 7 lipca 2014

Zupa kalarepowa

Zupa kalarepowa to jedna z naszych ulubionych zup. Przepis na nią zdradziła nam nasza babcia ;) Jest lekko zawiesista i intensywna w smaku. Najbardziej lubimy w niej liście kalarepy, są pyszne! Im więcej, tym lepiej! Zupę można ugotować również na drobiu, ale najlepsza wychodzi na żeberkach wieprzowych. Smacznego!