Bardzo smaczna, zawiesista zupka wg przepisu naszej
babci. Najlepsza wychodzi na żeberkach i z zasmażką, ale spokojnie można ją
pominąć i część zupy zmiksować blenderem. Po kilku godzinach nabiera jeszcze
lepszego smaku. Polecamy Wam też przepyszną kalarepową i botwinkę.
poniedziałek, 28 lipca 2014
czwartek, 24 lipca 2014
Kompot wiśniowy
Pyszny, intensywny w smaku kompocik. Nie za słodki i nie
za kwaśny: po prostu idealny :) Kompot z wiśni jest jednym z naszych ulubionych,
konkurować może z nim jedynie kompot z truskawek. Przygotowałyśmy dla Was różne etykiety
na przetwory w klimacie naszego nowego logo :) Dziś zapraszamy do pobrania
etykiet na kompot wiśniowy.
Składniki:
500 ml wody
200 g cukru
1 kg wiśni
1.
Wodę zagotować z
cukrem, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
2.
Wiśnie umyć i
usunąć ogonki.
3.
¾ słoika wypełnić
wiśniami i zalać wodą z cukrem.
4.
Zamknąć słoiki,
wstawić je do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalać do ¾ ich wysokości.
5.
Przykryć pokrywką
i pasteryzować (85° C) przez 20 min.
niedziela, 20 lipca 2014
Ogórki małosolne
Nastały ciepłe dni, a z nimi najlepsza pora na ogórki
małosolne :) W takiej temperaturze wystarczą 2-3 dni i będą gotowe. Im dłużej postoją,
tym będą bardziej ukiszone. Ogórki powinny być małe i twarde. Najlepiej układać
je w glinianym naczyniu. W celu zatrzymania procesu kiszenia, należy wstawić je
do lodówki.
wtorek, 15 lipca 2014
Kruche ciasto z jagodami pod kokosową pierzynką
Pyszne, idealnie kruche ciasto z jagodowym
nadzieniem i kokosową bezą. Smak kokosa nie jest dominujący, jest jedynie
delikatnie wyczuwalny i bardzo dobrze komponuje się z jagodami. Spróbujcie
jeszcze w tym sezonie! ;)
czwartek, 10 lipca 2014
Biszkopt z truskawkami i galaretką poziomkową
Rozpływające
się w ustach ciasto z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką poziomkową. Biszkopt
jest bardzo delikatny, miękki i odpowiednio wilgotny. Nie należy go dodatkowo
nasączać. Zamiast galaretek poziomkowych można użyć truskawkowych. Nie trzeba
też zużywać całego kilograma truskawek, możecie ich dodać troszkę mniej.
poniedziałek, 7 lipca 2014
Zupa kalarepowa
Zupa
kalarepowa to jedna z naszych ulubionych zup. Przepis na nią zdradziła nam
nasza babcia ;) Jest lekko zawiesista i intensywna w smaku. Najbardziej lubimy
w niej liście kalarepy, są pyszne! Im więcej, tym lepiej! Zupę można ugotować również
na drobiu, ale najlepsza wychodzi na żeberkach wieprzowych. Smacznego!