Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim, sprężystym
miąższem, wypełnionym odpowiednią ilością ziaren słonecznika i siemienia
lnianego :) Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Zagniatanie ciasta trwa
niecałą minutę. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe! Ciasto
wychodzi dość rzadkie i szybko rośnie. Troszkę zmodyfikowany przepis ze strony
Przepis na chleb.
poniedziałek, 29 września 2014
sobota, 27 września 2014
Omlet z kurkami
Delikatny,
mięciutki omlet z aromatycznymi kurkami. Smażenie omletu powinno trwać ok. 1 min. Nie powinien
być przypalony, ani nawet zbyt przyrumieniony. Pozostaje wtedy puszysty i
wilgotny. Polecamy też inne potrawy na bazie jajek.
poniedziałek, 22 września 2014
Mini calzoni
Mini calzoni z szynką i mozzarellą to sycylijskie, lekko
słodkawe, drożdżowe bułeczki. Na co dzień sprzedawane są w barach na śniadanie.
W mniejszym rozmiarze podawane są głównie na imprezach i przyjęciach
urodzinowych. Są mięciutkie, pulchniutkie i nie można się im oprzeć. Dzieci
wprost je uwielbiają!
piątek, 12 września 2014
Sałatka grecka
Smaczna,
lekka, typowa surówka na grilla. Bardzo dobrze komponuje się z grillowanym
mięsem lub kiełbaską. Do sosu dodałyśmy czosnek i oregano, ale możecie użyć
innych, ulubionych ziół.
niedziela, 7 września 2014
Szaszłyki z piersi z kurczaka i ze śliwki w boczku
Smaczne szaszłyki z piersi z kurczaka, papryki, cebuli i
pysznej śliwki zawiniętej w boczku, która zaskakuje wszystkich gości ;) Można je zarówno ugrillować,
jak i upiec w piekarniku. Do szaszłyków polecamy pieczone papryki w słodko-kwaśnej zalewie lub tzatziki (jogurt grecki, ogórki, czosnek, koperek,
sól).
Składniki, 10 sztuk:
2 duże piersi z kurczaka
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
4 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 papryka
3 średnie cebule
patyczki do szaszłyków
1.
Patyczki namoczyć
w zimnej wodzie.
2.
Piersi z kurczaka
pokroić w 3-4 cm kawałki.
3.
Wszystkie
przyprawy zalać oliwą i sosem sojowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
i wymieszać.
4.
Natrzeć kurczaka
i odstawić do lodówki na kilka godzin.
5.
Z papryki usunąć
gniazdo nasienne i pokroić ją w 3 cm kwadraty.
6.
Cebule obrać i
pokroić w ½ cm krążki.
7.
Paprykę i cebulę
posolić.
8.
Na każdy patyczek
nakłuć paprykę, kurczaka, cebulę, śliwkę w boczku itd. do końca patyczka.
9.
Położyć szaszłyki
na rozgrzanym grillu i grillować przez ok. 30 min, odwracając je od czasu do
czasu.
Grillowane śliwki w boczku
Bardzo
dobra przystawka lub składnik szaszłyków. Boczek dzięki aromatycznej marynacie
nabiera lepszego smaku, ale jeżeli nie macie zbyt wiele czasu, nie musicie go
marynować. Najlepiej smakują duże i przede wszystkim miękkie śliwki, dlatego
polecamy kalifornijskie.
Składniki, 10 sztuk:
10 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
10 suszonych śliwek (kalifornijskich)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki kminku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 mały liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego
1.
Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą
z oliwek i natrzeć nimi boczek.
2.
Odstawić do lodówki na kilka h lub
minimum na 1 h. Po tym czasie wyrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
3.
Każdą śliwkę zawinąć w 1 plaster
boczku i spiąć wykałaczką.
4.
Grillować z dwóch stron do
zrumienienia boczku (ok. 15 min).
poniedziałek, 1 września 2014
Szafranowe risotto z borowikami
Ach, coś pysznego! Proste i zarazem wykwintne danie,
które możecie serwować nie tylko na specjalne okazje. Wykorzystajcie czas,
kiedy grzybów w lesie jest pod dostatkiem. Ich nadmiar możecie zamrozić i
wykorzystać do potraw zimową porą. Prawdziwki z powodzeniem można zastąpić
podgrzybkami, kurkami lub kozakami. Szafran można zupełnie pominąć, zmienia on smak
dania i polecamy go tylko amatorom tej przyprawy.