poniedziałek, 29 września 2014

Chleb orkiszowy na drożdżach

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim, sprężystym miąższem, wypełnionym odpowiednią ilością ziaren słonecznika i siemienia lnianego :) Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Zagniatanie ciasta trwa niecałą minutę. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe! Ciasto wychodzi dość rzadkie i szybko rośnie. Troszkę zmodyfikowany przepis ze strony Przepis na chleb.
 

sobota, 27 września 2014

Omlet z kurkami

Delikatny, mięciutki omlet z aromatycznymi kurkami. Smażenie omletu powinno trwać ok. 1 min. Nie powinien być przypalony, ani nawet zbyt przyrumieniony. Pozostaje wtedy puszysty i wilgotny. Polecamy też inne potrawy na bazie jajek.
 

poniedziałek, 22 września 2014

Mini calzoni

Mini calzoni z szynką i mozzarellą to sycylijskie, lekko słodkawe, drożdżowe bułeczki. Na co dzień sprzedawane są w barach na śniadanie. W mniejszym rozmiarze podawane są głównie na imprezach i przyjęciach urodzinowych. Są mięciutkie, pulchniutkie i nie można się im oprzeć. Dzieci wprost je uwielbiają!
 

piątek, 12 września 2014

Sałatka grecka

Smaczna, lekka, typowa surówka na grilla. Bardzo dobrze komponuje się z grillowanym mięsem lub kiełbaską. Do sosu dodałyśmy czosnek i oregano, ale możecie użyć innych, ulubionych ziół.
 

niedziela, 7 września 2014

Szaszłyki z piersi z kurczaka i ze śliwki w boczku

Smaczne szaszłyki z piersi z kurczaka, papryki, cebuli i pysznej śliwki zawiniętej w boczku, która zaskakuje wszystkich gości ;) Można je zarówno ugrillować, jak i upiec w piekarniku. Do szaszłyków polecamy pieczone papryki w słodko-kwaśnej zalewie lub tzatziki (jogurt grecki, ogórki, czosnek, koperek, sól). 

Składniki, 10 sztuk:
2 duże piersi z kurczaka
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
4 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 papryka
3 średnie cebule

patyczki do szaszłyków

1.    Patyczki namoczyć w zimnej wodzie.
2.    Piersi z kurczaka pokroić w 3-4 cm kawałki.
3.    Wszystkie przyprawy zalać oliwą i sosem sojowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
4.    Natrzeć kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin.
5.    Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w 3 cm kwadraty.
6.    Cebule obrać i pokroić w ½ cm krążki.
7.    Paprykę i cebulę posolić.
8.    Na każdy patyczek nakłuć paprykę, kurczaka, cebulę, śliwkę w boczku itd. do końca patyczka.
9.    Położyć szaszłyki na rozgrzanym grillu i grillować przez ok. 30 min, odwracając je od czasu do czasu.

Grillowane śliwki w boczku

Bardzo dobra przystawka lub składnik szaszłyków. Boczek dzięki aromatycznej marynacie nabiera lepszego smaku, ale jeżeli nie macie zbyt wiele czasu, nie musicie go marynować. Najlepiej smakują duże i przede wszystkim miękkie śliwki, dlatego polecamy kalifornijskie. 

Składniki, 10 sztuk:
10 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
10 suszonych śliwek (kalifornijskich)

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki kminku
świeżo zmielony czarny pieprz
1 mały liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego

1.    Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek i natrzeć nimi boczek.
2.    Odstawić do lodówki na kilka h lub minimum na 1 h. Po tym czasie wyrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
3.    Każdą śliwkę zawinąć w 1 plaster boczku i spiąć wykałaczką.
4.    Grillować z dwóch stron do zrumienienia boczku (ok. 15 min).

poniedziałek, 1 września 2014

Szafranowe risotto z borowikami

Ach, coś pysznego! Proste i zarazem wykwintne danie, które możecie serwować nie tylko na specjalne okazje. Wykorzystajcie czas, kiedy grzybów w lesie jest pod dostatkiem. Ich nadmiar możecie zamrozić i wykorzystać do potraw zimową porą. Prawdziwki z powodzeniem można zastąpić podgrzybkami, kurkami lub kozakami. Szafran można zupełnie pominąć, zmienia on smak dania i polecamy go tylko amatorom tej przyprawy.