środa, 24 grudnia 2014

Babeczki drożdżowe z masą makową

Delikatne, mięciutkie i aromatyczne brioszki z domową masą makową. Cudownie pachną makiem, pomarańczą i pięknie prezentują się na stole. Dodatkowego, migdałowego zapachu i smaku nadaje im lukier z Amaretto. Dzieci bardzo chętnie po nie sięgają, więc w wersji dla nich likier można zastąpić olejkiem migdałowym. Smacznego!



Makowiec zawijany

Nasz ulubiony makowiec z ciasta drożdżowego podobnego do brioche, ale jeszcze delikatniejszego. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Do makowca najlepiej przygotować domową masę makową, bo ta gotowa jest zbyt mokra, gorsza w smaku i może wyjść zakalec. Każdy makowiec należy piec osobno. Baaardzo polecamy!
 

Udka z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami

Udka z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami przygotowujemy na Święta i specjalne, rodzinne okazje. Mięso wychodzi soczyste i bez problemu odchodzi od kości. Przyprawiłyśmy je tak samo jak udka z kaczki, ale tym razem dusiłyśmy je z jabłkami. Nadają one gęsi słodkawy posmak, dlatego można je pominąć, jeżeli ktoś nie przepada za takim połączeniem. Udka idealnie komponują się z buraczkami na ciepło.

wtorek, 23 grudnia 2014

Karp wigilijny z masełkiem koperkowym

Przepyszny, słodkawy karpik z aromatycznym masełkiem koperkowym z nutą bazylii i oregano. Dzięki obłożeniu karpia w cebuli, pozbawiony jest mułowego smaku. Obtaczamy go w bułce tartej wymieszanej z mąką i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Tak przyrządzona rybka jest chrupiąca, delikatna w środku i maślana. Kupując karpie polecamy wybierać takie do 1 ½ kg - nie będą wtedy tłuste. 
 

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Panettone à la brioche

Pyszna, aromatyczna, drożdżowa baba o wyraźnym zapachu pomarańczy. Nie jest to tradycyjne panettone, ma troszkę inną strukturę. Jest to ciasto pomiędzy brioche a panettone. Z obu ciast chciałyśmy wyciągnąć to, co najlepsze i udało się :) Nawet na trzeci dzień babka była świeża i mięciutka (czwartego dnia już się nie doczekała). Nie przepadamy za rodzynkami, ale tutaj stanowią kropkę nad i. Są wilgotne i bardzo dobre za sprawą rumu i wanilii. Po upieczeniu babę należy ostudzić i dopiero pokroić. To dziwne przy cieście drożdżowym, ale z każdym dniem smakowało nam coraz lepiej. Polecamy!

niedziela, 21 grudnia 2014

Barszcz z sokiem z kiszonej kapusty

Bardzo smaczny barszczyk ze świeżych buraków z dość intrygującym dodatkiem: sokiem z kiszonej kapusty. To świetny pomysł dla tych, którzy zapomnieli zrobić na te święta zakwas z buraków. Sok z kapusty bardzo dobrze go zastępuje. Domownikom trudno odgadnąć, co tak naprawdę dodało się do barszczu ;) Jest lekko kwaśny i grzybowy za sprawą wywaru z grzybów. Smak kapusty jest w zasadzie niewyczuwalny dla większości osób. Taki barszcz można ugotować nie tylko na święta, ale i na co dzień, dodając np. ząbek czosnku i podając go z krokietami lub pierogami.
 

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Konkurs Baikowych Świąt!

Baika w kuchni i Duka zapraszają do udziału w konkursie Baikowych Świąt!
Konkurs rozpoczyna się od teraz i trwać będzie do 28.12.14 r. włącznie. 

Nagroda główna – dwie świąteczne formy DUKA (na tartę, do zapiekania) oraz magnes na lodówkę projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki 

Druga nagrodaświąteczny fartuch i rękawica DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki

Nagroda pocieszenia – świąteczne, drewniane zawieszki w kształcie choinek i gwiazdek DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki

Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie?
Wystarczy przygotować swoją ulubioną, świąteczną potrawę / deser / ciasto itd., uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z napisem „Baikowych Świąt!” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com 
Udział w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki konkursu ogłosimy do 7 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin poniżej :)

Powodzenia!
Baika i DUKA



sobota, 13 grudnia 2014

Makówki

Śląskie makówki to obowiązkowy deser na naszym wigilijnym stole. Kiedyś nie przepadałyśmy za nimi, ale już do nich „dorosłyśmy” i nie możemy sobie wyobrazić bez nich świąt Bożego Narodzenia. Są słodkie, migdałowe i bardzo sycące. Prawidłowo przygotowane makówki powinny być wilgotne, a chałka i rodzynki odpowiednio nasiąknięte masą makową. Musi ona być dość rzadka, bo w przeciwnym razie chałka będzie zbyt sucha i makówki nie będą tak smaczne. Można je przechowywać w lodówce do 4 dni. Spróbujcie już w te święta!
 

niedziela, 7 grudnia 2014

Lebkuchen

Lebkuchen to wyjątkowe, niemieckie pierniczki. Przepis na nie dostałyśmy od naszej kuzynki Dorotki z Niemiec. Troszkę go jednak zmodyfikowałyśmy, m.in. zastępując jajka miodem. Są mięciutkie, o intensywnym smaku pomarańczy. Jeżeli do pierników użyjecie kandyzowanych skórek z pomarańczy i cytryny, będą się delikatnie ciągnąć w środku. My wolimy jednak świeżo starte skórki. Do lukru polecamy dodać Amaretto: pierniczki zyskają na migdałowym posmaku. Lebkuchen na 2-3 dzień po upieczeniu są miękkie i gotowe do spożycia. Można je więc upiec tuż przed świętami, ale najlepiej zrobić to na początku grudnia, bo im dłużej stoją, tym są lepsze w smaku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.