Delikatne,
mięciutkie i aromatyczne brioszki z domową masą makową. Cudownie pachną makiem,
pomarańczą i pięknie prezentują się na stole. Dodatkowego, migdałowego zapachu
i smaku nadaje im lukier z Amaretto. Dzieci bardzo chętnie po nie sięgają, więc
w wersji dla nich likier można zastąpić olejkiem migdałowym. Smacznego!
środa, 24 grudnia 2014
Makowiec zawijany
Nasz
ulubiony makowiec z ciasta drożdżowego podobnego do brioche, ale jeszcze delikatniejszego.
Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Do makowca najlepiej przygotować
domową masę makową, bo ta gotowa jest zbyt mokra, gorsza w smaku i może wyjść
zakalec. Każdy makowiec należy piec osobno. Baaardzo polecamy!
Udka z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami
Udka
z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami przygotowujemy na Święta i specjalne,
rodzinne okazje. Mięso wychodzi soczyste i bez problemu odchodzi od kości. Przyprawiłyśmy
je tak samo jak udka z kaczki, ale tym razem dusiłyśmy je z jabłkami. Nadają one
gęsi słodkawy posmak, dlatego można je pominąć, jeżeli ktoś nie przepada za
takim połączeniem. Udka idealnie komponują się z buraczkami na ciepło.
wtorek, 23 grudnia 2014
Karp wigilijny z masełkiem koperkowym
Przepyszny,
słodkawy karpik z aromatycznym masełkiem koperkowym z nutą bazylii i oregano. Dzięki
obłożeniu karpia w cebuli, pozbawiony jest mułowego smaku. Obtaczamy go w bułce
tartej wymieszanej z mąką i smażymy na oleju z dodatkiem masła. Tak
przyrządzona rybka jest chrupiąca, delikatna w środku i maślana. Kupując karpie
polecamy wybierać takie do 1 ½ kg - nie będą wtedy tłuste.
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Panettone à la brioche
Pyszna,
aromatyczna, drożdżowa baba o wyraźnym zapachu pomarańczy. Nie jest to
tradycyjne panettone, ma troszkę inną strukturę. Jest to ciasto pomiędzy brioche
a panettone. Z obu ciast chciałyśmy wyciągnąć to, co najlepsze i udało się :) Nawet
na trzeci dzień babka była świeża i mięciutka (czwartego dnia już się nie
doczekała). Nie przepadamy za rodzynkami, ale tutaj stanowią kropkę nad i. Są
wilgotne i bardzo dobre za sprawą rumu i wanilii. Po upieczeniu babę należy
ostudzić i dopiero pokroić. To dziwne przy cieście drożdżowym, ale z każdym
dniem smakowało nam coraz lepiej. Polecamy!
niedziela, 21 grudnia 2014
Barszcz z sokiem z kiszonej kapusty
Bardzo smaczny barszczyk ze świeżych buraków z dość
intrygującym dodatkiem: sokiem z kiszonej kapusty. To świetny pomysł dla tych,
którzy zapomnieli zrobić na te święta zakwas z buraków. Sok z kapusty bardzo
dobrze go zastępuje. Domownikom trudno odgadnąć, co tak naprawdę dodało się do
barszczu ;) Jest lekko kwaśny i grzybowy za sprawą wywaru z grzybów. Smak
kapusty jest w zasadzie niewyczuwalny dla większości osób. Taki barszcz można
ugotować nie tylko na święta, ale i na co dzień, dodając np. ząbek czosnku i podając
go z krokietami lub pierogami.
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Konkurs Baikowych Świąt!
Baika
w kuchni i Duka zapraszają do udziału w konkursie Baikowych Świąt!
Konkurs
rozpoczyna się od teraz i trwać będzie do 28.12.14 r. włącznie.
Nagroda
główna
– dwie świąteczne formy DUKA (na tartę, do zapiekania) oraz magnes na lodówkę projektu Kingi Gorczowskiej z
logo Baiki
Druga nagroda – świąteczny fartuch i rękawica DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki
Nagroda pocieszenia – świąteczne, drewniane zawieszki w kształcie choinek i gwiazdek DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki
Co zrobić, aby wziąć udział w konkursie?
Wystarczy
przygotować swoją ulubioną, świąteczną potrawę / deser / ciasto itd., uwiecznić
to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z napisem „Baikowych Świąt!”
i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com
Udział
w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki
konkursu ogłosimy do 7 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin poniżej :)
Powodzenia!
sobota, 13 grudnia 2014
Makówki
Śląskie makówki to obowiązkowy deser na naszym
wigilijnym stole. Kiedyś nie przepadałyśmy za nimi, ale już do nich „dorosłyśmy”
i nie możemy sobie wyobrazić bez nich świąt Bożego Narodzenia. Są słodkie,
migdałowe i bardzo sycące. Prawidłowo przygotowane makówki powinny być wilgotne,
a chałka i rodzynki odpowiednio nasiąknięte masą makową. Musi ona być dość
rzadka, bo w przeciwnym razie chałka będzie zbyt sucha i makówki nie będą tak
smaczne. Można je przechowywać w lodówce do 4 dni. Spróbujcie już w te święta!
niedziela, 7 grudnia 2014
Lebkuchen
Lebkuchen to wyjątkowe, niemieckie pierniczki. Przepis
na nie dostałyśmy od naszej kuzynki Dorotki z Niemiec. Troszkę go jednak
zmodyfikowałyśmy, m.in. zastępując jajka miodem. Są mięciutkie, o intensywnym
smaku pomarańczy. Jeżeli do pierników użyjecie kandyzowanych skórek z
pomarańczy i cytryny, będą się delikatnie ciągnąć w środku. My wolimy jednak
świeżo starte skórki. Do lukru polecamy dodać Amaretto: pierniczki zyskają na migdałowym
posmaku. Lebkuchen na 2-3 dzień po upieczeniu są miękkie i gotowe do spożycia. Można
je więc upiec tuż przed świętami, ale najlepiej zrobić to na początku grudnia,
bo im dłużej stoją, tym są lepsze w smaku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej
puszce.