niedziela, 24 stycznia 2016

Sałatka śledź pod pierzynką

Bardzo rzadko się zdarza, że smakuje nam sałatka śledziowa. Tę jadłyśmy jakiś czas temu na rodzinnej imprezie i bardzo nam zasmakowała. Nie czuć w niej tak bardzo ryb, jedynie ich mały akcent, który nie przytłacza reszty składników. Ważne, aby kupić smaczne matiasy. My polecamy świeże z wiaderka lub matiasy Lisnera, na których jeszcze nigdy się nie zawiodłyśmy. Za przepis dziękujemy Agnieszce :)
 

niedziela, 3 stycznia 2016

Pierniczki staropolskie

Przepyszne pierniczki, chyba jeszcze lepsze od alpejskich, które były najlepszymi domowymi piernikami, jakie próbowałyśmy. Pod kruchą warstwą lukru kryje się mięciuteńkie ciasto piernikowe, które wręcz rozpływa się w ustach. Są miękkie zaraz po upieczeniu, a z czasem jeszcze bardziej miękną i kruszeją. Ciasto należy przygotować 3-6 tygodni przed świętami. W tym czasie musi leżakować w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Pierniki można z powodzeniem nadziewać. Gotowe trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zmodyfikowany przepis: "Kuchnia Polska", Marzena Wasilewska.