Bardzo
rzadko się zdarza, że smakuje nam sałatka śledziowa. Tę jadłyśmy jakiś czas
temu na rodzinnej imprezie i bardzo nam zasmakowała. Nie czuć w niej tak bardzo
ryb, jedynie ich mały akcent, który nie przytłacza reszty składników. Ważne, aby
kupić smaczne matiasy. My polecamy świeże z wiaderka lub matiasy Lisnera, na
których jeszcze nigdy się nie zawiodłyśmy. Za przepis dziękujemy Agnieszce :)
niedziela, 24 stycznia 2016
niedziela, 3 stycznia 2016
Pierniczki staropolskie
Przepyszne
pierniczki, chyba jeszcze lepsze od alpejskich, które były najlepszymi domowymi
piernikami, jakie próbowałyśmy. Pod kruchą warstwą lukru kryje się mięciuteńkie
ciasto piernikowe, które wręcz rozpływa się w ustach. Są miękkie zaraz po
upieczeniu, a z czasem jeszcze bardziej miękną i kruszeją. Ciasto należy przygotować 3-6
tygodni przed świętami. W tym czasie musi leżakować w chłodnym miejscu, np. w
lodówce. Pierniki można z powodzeniem nadziewać. Gotowe trzeba przechowywać w
szczelnie zamkniętym pojemniku. Zmodyfikowany przepis: "Kuchnia
Polska", Marzena Wasilewska.