niedziela, 3 stycznia 2016

Pierniczki staropolskie

Przepyszne pierniczki, chyba jeszcze lepsze od alpejskich, które były najlepszymi domowymi piernikami, jakie próbowałyśmy. Pod kruchą warstwą lukru kryje się mięciuteńkie ciasto piernikowe, które wręcz rozpływa się w ustach. Są miękkie zaraz po upieczeniu, a z czasem jeszcze bardziej miękną i kruszeją. Ciasto należy przygotować 3-6 tygodni przed świętami. W tym czasie musi leżakować w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Pierniki można z powodzeniem nadziewać. Gotowe trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zmodyfikowany przepis: "Kuchnia Polska", Marzena Wasilewska.


Składniki, ok. 60 sztuk:
Pierniki staropolskie
125 g miodu (np. lipowego, akacjowego, wielokwiatowego)
70 g masła
85 g cukru
250 g mąki pszennej tortowej
1 małe jajko
1 żółtko
1 kopiasta łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika
35 ml mleka
1 łyżeczka sody
szczypta soli

lukier zwykły lub polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa
100 ml śmietany kremówki 30 %
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady

1.    Miód, masło i cukier zagotować, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić.
2.    Dodać jajko, żółtko, przyprawę i wymieszać.
3.    Stopniowo przesiewać mąkę bezpośrednio do masy i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
4.    Sodę wymieszać z mlekiem, wlać do ciasta i wyrabiać przez kilka minut łyżką lub mikserem na małych obrotach.
5.    Ciasto przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 3-6 tygodni.
6.    Piekarnik nastawić na 180˚C.
7.    Ciasto wyjąć z lodówki, wyjąć połowę na stolnicę oprószoną mąką, a resztę schować z powrotem do lodówki.
8.    Rozwałkować na 2-3 mm i wykrawać pierniczki.
9.    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
10.  Małe pierniki i pierniki z dziurką piec przez 7 min, a większe przez 8.
11.  Wystudzone pierniki lukrować lub zanurzać w polewie czekoladowej: śmietanę kremówkę wlać do rondelka i zagotować. Zdjąć z palnika, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz