Uwielbiamy
takie ciasta! Kruchutki spód rozpadający się pod zębami, zimny krem,
orzeźwiające owoce i beza jako słodkie zwieńczenie całości... Do ciasta
wykorzystałyśmy czerwone i czarne porzeczki oraz porzeczkoagrest :) Świetnie
komponowałyby się tu też maliny, jagody i jeżyny. Upieczcie je koniecznie, dopóki
jest jeszcze sezon na kwaskowe owoce!
sobota, 30 lipca 2016
Pieczone młode ziemniaczki
Przepyszne
młode ziemniaki pieczone z masłem, tymiankiem i cytryną. Ziemniaków nie trzeba
wcześniej podgotowywać, wystarczy zawinąć je szczelnie (!) w papier do
pieczenia lub rękaw. Do przepisu najlepiej użyć świeżego tymianku, ale jeśli
akurat nie macie go w domu, z powodzeniem możecie posypać ziemniaki suszonym. Zamiast
tymianku można użyć inne ulubione zioła, np. rozmaryn. Ziemniaki z piekarnika
świetnie pasują do wszelkiego rodzaju kotletów i ryb. Przepis z Kwestii Smaku.
Ogórki kiszone
Domowe, kiszone ogórki robimy co rok w dużych ilościach.
Są bardzo zdrowe i dużo smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach. Można je
wykorzystać do wielu surówek, śląskich rolad, kanapek i oczywiście do pysznej zupy ogórkowej ;)
Ogórki do kiszenia muszą być twarde, mieć białe prążki i jasnozielone końce.
Całe ciemnozielone ogórki nie nadają się na przetwory. Do kiszenia można dodać
liście czarnej porzeczki, dębu, wiśni, chrzanu lub winogron.
niedziela, 10 lipca 2016
Pasta z cukinią i brokułami
Bardzo
smaczny makaron z cukinią, brokułami i beszamelem. Brokuły gotuje się bardzo
krótko, dzięki czemu przyjemnie chrupią pod zębami. Pamiętajcie, by ich nie
przegotować! Pasta równie dobrze smakuje odgrzana na patelni na odrobinie oliwy
z oliwek. Potrawa nie jest mdła. Przepis pochodzi z opakowania makaronu Barilla
(wprowadziłyśmy tylko kilka zmian) :)