sobota, 30 lipca 2016

Kruche ciasto z porzeczkami, bitą śmietaną i bezą

Uwielbiamy takie ciasta! Kruchutki spód rozpadający się pod zębami, zimny krem, orzeźwiające owoce i beza jako słodkie zwieńczenie całości... Do ciasta wykorzystałyśmy czerwone i czarne porzeczki oraz porzeczkoagrest :) Świetnie komponowałyby się tu też maliny, jagody i jeżyny. Upieczcie je koniecznie, dopóki jest jeszcze sezon na kwaskowe owoce!


Pieczone młode ziemniaczki

Przepyszne młode ziemniaki pieczone z masłem, tymiankiem i cytryną. Ziemniaków nie trzeba wcześniej podgotowywać, wystarczy zawinąć je szczelnie (!) w papier do pieczenia lub rękaw. Do przepisu najlepiej użyć świeżego tymianku, ale jeśli akurat nie macie go w domu, z powodzeniem możecie posypać ziemniaki suszonym. Zamiast tymianku można użyć inne ulubione zioła, np. rozmaryn. Ziemniaki z piekarnika świetnie pasują do wszelkiego rodzaju kotletów i ryb. Przepis z Kwestii Smaku.


Ogórki kiszone

Domowe, kiszone ogórki robimy co rok w dużych ilościach. Są bardzo zdrowe i dużo smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach. Można je wykorzystać do wielu surówek, śląskich rolad, kanapek i oczywiście do pysznej zupy ogórkowej ;) Ogórki do kiszenia muszą być twarde, mieć białe prążki i jasnozielone końce. Całe ciemnozielone ogórki nie nadają się na przetwory. Do kiszenia można dodać liście czarnej porzeczki, dębu, wiśni, chrzanu lub winogron. 


niedziela, 10 lipca 2016

Pasta z cukinią i brokułami

Bardzo smaczny makaron z cukinią, brokułami i beszamelem. Brokuły gotuje się bardzo krótko, dzięki czemu przyjemnie chrupią pod zębami. Pamiętajcie, by ich nie przegotować! Pasta równie dobrze smakuje odgrzana na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Potrawa nie jest mdła. Przepis pochodzi z opakowania makaronu Barilla (wprowadziłyśmy tylko kilka zmian) :)