Bardzo
dobra sałatka z krewetek z czosnkiem i natką pietruszki. Jest prosta i szybka w
przygotowaniu. Wystarczy ugotować krewetki, doprawić je do smaku i odstawić w
chłodne miejsce, żeby smaki się przeniknęły. Sałatkę najlepiej podawać w małych
ilościach jako przystawkę.
Składniki, 4-6 porcji:
1 kg świeżych krewetek (w pancerzykach) / ½ kg
mrożonych krewetek*
3 l wody do gotowania
½ łyżki soli morskiej
sok z ½ cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 ząbek czosnku pokrojony na 4 części
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
2 szczypty soli morskiej
1. Krewetki obrać i oczyścić.
2. Wrzucić krewetki na wrzącą, osoloną
wodę i gotować przez 10-15 min na małym ogniu. Odcedzić i ostudzić.
3. Po ostudzeniu wymieszać z cytryną, oliwą,
czosnkiem, natką i solą.
4. Odstawić do lodówki na 30 min.
5. Podawać w temperaturze pokojowej.
*Mrożone,
ugotowane krewetki należy odmrozić i gotować przez 5 min. Z mrożonymi, surowymi
krewetkami postępować jw.
0 komentarze:
Prześlij komentarz