Insalata di gamberi

Drukuj

Bardzo dobra sałatka z krewetek z czosnkiem i natką pietruszki. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować krewetki, doprawić je do smaku i odstawić w chłodne miejsce, żeby smaki się przeniknęły. Sałatkę najlepiej podawać w małych ilościach jako przystawkę.



Składniki, 4-6 porcji:
1 kg świeżych krewetek (w pancerzykach) / ½ kg mrożonych krewetek*
3 l wody do gotowania
½ łyżki soli morskiej
sok z ½ cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 ząbek czosnku pokrojony na 4 części
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
2 szczypty soli morskiej

1.     Krewetki obrać i oczyścić.
2.     Wrzucić krewetki na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10-15 min na małym ogniu. Odcedzić i ostudzić.
3.     Po ostudzeniu wymieszać z cytryną, oliwą, czosnkiem, natką i solą.
4.     Odstawić do lodówki na 30 min.
5.     Podawać w temperaturze pokojowej.

*Mrożone, ugotowane krewetki należy odmrozić i gotować przez 5 min. Z mrożonymi, surowymi krewetkami postępować jw.

0 komentarze:

Prześlij komentarz