Pasta alla pizzaiola

Drukuj

Pyszny makaron o smaku pizzy margherity :) Sos pomidorowy doprawiony jest bazylią i oregano, a mozzarella delikatnie go łagodzi. Przygotowanie pasty nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dzieci wprost ją uwielbiają. Ser dodajemy prawie na sam koniec, żeby lepiej się ciągnął :) Można dodać go też wcześniej, ale będzie bardziej zbity w kawałki. Spróbujcie też gnocchi alla pizzaiola!


Składniki, 3 porcje:
6 ząbków czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
2 puszki pomidorów bez skórki
3 szczypty soli lub do smaku
1 łyżeczka cukru lub do smaku
garstka listków bazylii
1 kopiasta łyżeczka suszonego oregano
2 mozzarelle pokrojone w kostkę

300 g penne
3 l wody
1 łyżka soli morskiej

1.    Czosnek obrać i pokroić w 2 mm plasterki.
2.    Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i smażyć czosnek na małym ogniu przez ok. 3 min, aż ładnie się zeszkli.
3.    Wlać pomidory z puszki, doprawić do smaku i wrzucić bazylię.
4.    Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 min.
5.    Rozetrzeć w palcach oregano i wymieszać z sosem.
6.    Makaron gotować w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu.
7.    Odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka i wymieszać z sosem.
8.    Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 9 min.
9.    Wymieszać z połową sera, a drugą połowę rozłożyć na wierzchu i dusić jeszcze przez 1 min. Od razu podawać.




2 komentarze: