Pyszny
makaron o smaku pizzy margherity :) Sos pomidorowy doprawiony jest bazylią i
oregano, a mozzarella delikatnie go łagodzi. Przygotowanie pasty nie zajmuje
zbyt wiele czasu, a dzieci wprost ją uwielbiają. Ser dodajemy prawie na sam
koniec, żeby lepiej się ciągnął :) Można dodać go też wcześniej, ale będzie
bardziej zbity w kawałki. Spróbujcie też gnocchi alla pizzaiola!
Składniki, 3 porcje:
6 ząbków czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
2 puszki pomidorów bez skórki
3 szczypty soli lub do smaku
1 łyżeczka cukru lub do smaku
garstka listków bazylii
1 kopiasta łyżeczka suszonego oregano
2 mozzarelle pokrojone w kostkę
300 g penne
3 l wody
1 łyżka soli morskiej
1.
Czosnek obrać i pokroić w 2 mm
plasterki.
2.
Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i smażyć
czosnek na małym ogniu przez ok. 3 min, aż ładnie się zeszkli.
3.
Wlać pomidory z puszki, doprawić do
smaku i wrzucić bazylię.
4.
Przykryć pokrywką i dusić na małym
ogniu przez 30 min.
5.
Rozetrzeć w palcach oregano i
wymieszać z sosem.
6.
Makaron gotować w osolonej wodzie przez
połowę czasu podanego na opakowaniu.
7.
Odcedzić, przełożyć z
powrotem do garnka i wymieszać z sosem.
8.
Przykryć pokrywką i
gotować na małym ogniu przez 9 min.
9.
Wymieszać z połową
sera, a drugą połowę rozłożyć na wierzchu i dusić jeszcze przez 1 min. Od razu
podawać.
Uwielbiam takie obiady - klika prostych składników i świetny efekt.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie ;)
OdpowiedzUsuń