Delikatne,
soczyste mięso z królika, mięciutkie kluseczki i pyszny sosik. Do dania
przygotowałyśmy tradycyjnie gotowaną kapustę kiszoną, ale świetnie smakuje też z
buraczkami na ciepło lub modrą kapustą. Polecamy na niedzielny lub świąteczny
obiad.
Składniki, 4 porcje:
Królik
i sos
królik podzielony na porcje
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta pieprzu ziołowego (Prymat)
3 łyżki oleju rzepakowego
3 plasterki wędzonego boczku / wędzonej słoniny
1 cebula pokrojona
piórka
3 ząbki czosnku w łupinkach
1 ½ łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżka mąki pszennej
1.
Królika umyć i osuszyć.
2.
Posolić i popieprzyć do smaku.
3.
Rozgrzać olej, dodać boczek, a po
chwili królika i obsmażyć go ze wszystkich stron.
4.
Dodać cebulę, czosnek, 1 łyżeczkę musztardy
i lekko podsmażyć.
5.
Zalać wodą do ¾ wysokości mięsa,
przykryć pokrywką i dusić do miękkości przez ok. 1 h. Za każdym razem, kiedy
woda wyparuje, królika należy odwrócić i znów zalać wodą.
6.
Gdy królik będzie już miękki,
przełożyć go do rondelka i przykryć, żeby nie wystygł.
7.
Nadmiar wody odparować, doprawić do
smaku solą, pieprzem lub ewentualnie Vegetą i Maggi i wymieszać z resztą musztardy.
8.
Do szklanki wsypać łyżkę mąki i
stopniowo wlewać 100 ml wody, ciągle mieszając, aby nie było grudek.
9.
Do wrzącego sosu powoli i stopniowo
wlewać wodę z mąką, ciągle mieszając. Gotować przez 1 min, aż sos zgęstnieje.
Kluski
śląskie
1 kg ziemniaków
ok. 100 g mąki ziemniaczanej
1.
Nastawić wodę na ziemniaki i wsypać 1
łyżeczkę soli.
2.
Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić na
wrzącą wodę i gotować do miękkości (ok. 30 min).
3.
Odcedzić, włożyć do miski i od razu
przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
4.
Wyrównać powierzchnię i lekko
ostudzić.
5.
Kiedy ziemniaki nie będą już gorące,
ale będą wciąż ciepłe, podzielić je na 4 części.
6.
Wyjąć jedną cześć i odłożyć na
pozostałe 3.
7.
Miejsce po odebranych ziemniakach
uzupełnić mąką ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków: jeśli są
bardzo mokre, mąkę należy nasypać równo z powierzchnią ziemniaków; jeżeli są
sypkie, dodajemy o 2 łyżki mąki mniej, żeby nie były zbyt twarde.
8.
Wyrobić ręką masę ziemniaczaną i
formować kluski o średnicy 5 cm.
9.
W każdej klusce zrobić wgłębienie
kciukiem, odłożyć na czystą ściereczkę i przykryć drugą do czasu ich gotowania.
10. Nastawić
wodę na kluski i wsypać 1 łyżeczkę soli.
11. Na
wrzącą wodę wrzucić kluski, doprowadzić do wrzenia i od razu zmniejszyć ogień
do minimum.
12. Po
4 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
Kapusta
kiszona
500 g kapusty
½ łyżeczki kminku
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
świeżo zmielony czarny pieprz (szczypta)
2 szczypty pieprzu ziołowego
1 kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami
1.
Kapustę pokroić i włożyć do garnka.
2.
Zalać wodą, dodać kminek i gotować na
małym ogniu przez 20 min.
3.
Kapustę odcedzić, od razu dodać
cebulę, pieprz, smalec ze skwarkami i wymieszać.
lub buraczki
0 komentarze:
Prześlij komentarz