Bardzo
smaczna i oryginalna włoska przystawka. Świetnie komponuje się z wędlinami i żółtym
serem. Plastry bakłażanów przyprawia się solą, oregano, czosnkiem, oliwą z octem
i odstawia na kilka godzin, żeby wszystkie smaki się przeniknęły, a bakłażany zmiękły. Najlepiej smakują
w temperaturze pokojowej, dlatego minimum 2 h przed podaniem trzeba je wyciągnąć
z lodówki. Przechowywać do tygodnia.
Składniki, mała salaterka:
2 średnie bakłażany
sól
1 łyżeczka oregano
3 ząbki czosnku pokrojonego w 2 mm plasterki
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
3 łyżki octu winnego
1. Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w 1
cm plastry.
2. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni
grillowej, aż dobrze się zrumienią z obu stron (po ok. 15 min z każdej strony).
3. W miseczce roztrzepać oliwę z octem.
4. W salaterce ułożyć pierwszą warstwę
bakłażanów.
5. Każdy plasterek oprószyć solą i
oregano.
6. W kilku miejscach położyć po plasterku
czosnku.
7. Polać bakłażany ok. 2 łyżkami oliwy z
octem.
8. Układać kolejne warstwy jw.
9. Wstawić do lodówki na kilka h.
10. Podawać
w temperaturze pokojowej.
fajny sposób na smaczne bakłażany :)
OdpowiedzUsuńświetna, nietypowa przystawka :)
OdpowiedzUsuń