Grillowane bakłażany z czosnkiem i oregano

Drukuj

Bardzo smaczna i oryginalna włoska przystawka. Świetnie komponuje się z wędlinami i żółtym serem. Plastry bakłażanów przyprawia się solą, oregano, czosnkiem, oliwą z octem i odstawia na kilka godzin, żeby wszystkie smaki się przeniknęły, a bakłażany zmiękły. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, dlatego minimum 2 h przed podaniem trzeba je wyciągnąć z lodówki. Przechowywać do tygodnia.



Składniki, mała salaterka:
2 średnie bakłażany
sól
1 łyżeczka oregano
3 ząbki czosnku pokrojonego w 2 mm plasterki
5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
3 łyżki octu winnego

1.     Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm plastry.
2.     Grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż dobrze się zrumienią z obu stron (po ok. 15 min z każdej strony).
3.     W miseczce roztrzepać oliwę z octem.
4.     W salaterce ułożyć pierwszą warstwę bakłażanów.
5.     Każdy plasterek oprószyć solą i oregano.
6.     W kilku miejscach położyć po plasterku czosnku.
7.     Polać bakłażany ok. 2 łyżkami oliwy z octem.
8.     Układać kolejne warstwy jw.
9.     Wstawić do lodówki na kilka h.
10.  Podawać w temperaturze pokojowej.


2 komentarze: